Kondor Béla – A repülés vonzásában

A Kondor Béla emlékszoba a XVIII. kerületben és Budapesten elsőként állandó kiállítás formájában mutatja be a művész életét, pestszentlőrinci kötődéseit és alkotói munkásságát. A sokrétűen összeállított anyag, a képzőművészeti alkotások, a fotók, az idézetek, az illusztrált kötetek, valamint az interaktív eszközök az összetett életmű minél teljesebb megértését segítik.

Kondor Béla meghatározó gyermekkori élményei, valamint életének állomásai kronologikus sorrendben bontakoznak ki a grafikai falon, ahol helyet kaptak családi fotók, visszaemlékezések, a pestszentlőrinci iskolás évek osztályképei és egy gimnáziumi egyensapka is. Helytörténeti fotókkal illusztrálva elevenedik meg a II. világháborús légi bombázások katasztrófája, amit Kondor Béla gyerekként Ferihegy szomszédságában testközelből élt át. Kondor utolsó éveiben készített három fotóján látható saját készítésű repülőszerkezetei jelzik, hogy a repülőmodellek építése gyermekkorától kezdve élete végéig kedvelt elfoglaltságai közé tartozott, s rendszeresen használta fel őket fotóihoz vagy képzőművészeti alkotásaihoz.

A Szécsi Margit –Nagy László költő házaspárhoz fűződő igaz barátságába enged betekintést a Karácsony Kondorral című Nagy László festmény, Kondor legendás szájharmonikája és egy ehhez kapcsolódó visszaemlékezés, amely az együtt töltött karácsonyaikat idézi meg. Hármójuk szellemi és művészi kölcsönhatásának dinamikáját világítja meg Nagy László Szárny és Piramis, Kondor Béla emlékére készült képverse, valamint Kondor Női ló egy barátomnak című rézkarca. A kiállítás ezen egységéhez szorosan kapcsolódnak a vitrinben látható, Kondor által illusztrált Nagy László kötetek, illetve saját verses kötetei.

Az interaktív felületen a polihisztorként is számon tartott művész egyébirányú művészeti termékeit, repüléssel foglalkozó képzőművészeti alkotásait, valamint barátai, kollégái visszaemlékezéseit fedezheti fel a látogató. A kiállítás különlegessége a Kondor Béla emlékét ápoló XVIII. kerületi helyszíneket bemutató térkép, valamint a Szécsi Margit és Nagy László életét és munkásságát bemutató menüpont, melyben barátjukhoz írt vers- és prózarészletek  is olvashatók. 


Az emlékszoba időszaki része négy, a repülés tematikájához illeszkedő alkotáson keresztül enged bepillantást Kondor Béla képzőművészeti munkásságába, melyek évente többször cserélődnek.  Állandó kiállítási darab a Bombázás (1964) című olajfestmény, mely közvetlenül reflektál Kondor pestszentlőrinci háborús élményeire. A művek alatt elhelyezett vitrinekben hazai és világirodalmi kötetek prezentálják a művész illusztrátori munkásságát.

Az olvasósarokban Kondor Béla zenei improvizációit és költeményeit hallgathatja meg a látogató, miközben belelapozhat néhány kötetbe, melyek egykor könyvespolcán voltak megtalálhatóak, és széles körű műveltségéhez járultak hozzá. 

Tekintse meg a kiállítás virtuális bemutatóját!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.