A Látványraktár légiforgalmi anyaga

A Tomory Lajos Múzeum látványraktára a Herrich-Kiss villában kapott helyet. A három, üvegezett vitrinben múzeumunk légiforgalmi gyűjteményének jelentős része látható, körülbelül 408 darab műtárgy.

Múzeumunk a kezdetektől – ami a Helytörténeti Gyűjtemény 1956-os alapítását jelenti – őriz és mutat be repülőtéri, illetve Malév anyagot. Az intenzív gyűjtés 2012 elején indult és a Malév bezárásához köthető. A múzeum felhívására sokan jelentkeztek, gyűjteményünk repüléshez fűzhető állománya jelentősen gyarapodott, gyarapodik ma is. Légiforgalmi gyűjteményünk túlnyomó része kerületi családoktól, egykori repülőtéri és Malév alkalmazottaktól származik, kisebb része pedig egyéb muzeális intézmények révén került a Tomory Lajos Múzeumhoz. A több, mint 1500 tételből álló légiforgalmi gyűjteményünkben túlnyomó többségben találhatunk az utasellátáshoz kapcsolódó tárgyakat: műanyag és porcelán étkészleteket, a Malév által emblémázott műanyag és fém evőeszközöket. Jelentős számban őrzünk textíliákat is, egészen az 1950-es évek végétől a 2000-es évekig változatosan, női-férfi, légi-, illetve földi személyzet formaruháit. Kevesebb számban, de különleges érdekességként említhetők a magyar légitársaság által fémjelzett játékok: kirakósok, gyermekfoglalkoztató füzetek, kártyapaklik és a Ferihegyi – ma Liszt Ferenc Nemzetközi – repülőtérhez kapcsolódó karbantartó jármű- és repülőgépmakettek. Legnagyobb büszkeségeink közé tartozik a bojkottált 1984-es Los Angeles-i nyári olimpiára, a sportolóknak készült világoskék Panam-Malév vászon válltáska, valamint az 1970-es években a Ferihegyi repülőtér területén balesetet szenvedett repülőgépből származó fedélzeti mikrofon. 2021-ben gyarapodott a Légiforgalmi gyűjtemény egy értékes, 35 darabból álló tárgyi, illetve dokumentum anyaggal (előző tulajdonosa: Róka Kálmán). A műtárgy-együttes nagy része hiánypótló, például a nyolc darab bronz, illetve egyéb fém plakett, valamint a repülőtérhez kapcsolódó rendvédelmi és határőr relikviák.

A Légiforgalmi gyűjtemény vitrinjei a Látványraktárban

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.

Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/284E/182/184 busszal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9. A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart.

Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, 50-es villamossal 20 perc. Köki Termináltól: 136E busszal 15 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.

Megközelíthető:
Határ úti metrótól 194M busszal 20 perc, 50-es villamossal 30 perc, Köki Termináltól: 136E busszal 20 perc

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary