5-8. osztályosoknak

HAVANNA KIÁLLÍTÓHELY
(Havanna u. 9.)

Eötvös Loránd nyomában

Rendhagyó fizika óra a múzeumban a 7-8. osztályos korosztálynak. A diákok interaktív, játékos formában ismerhetik meg Eötvös Loránd sokoldalúságát, valamint kerületi kötődését. A kutató szerepébe bújva párban dolgozva többféle egyszerű, a tananyaghoz kapcsolódó fizikai kísérletet végzünk: buborékot fújunk, kockacukrot festünk, és a végére egészen biztosan maszatosak leszünk!
Érintett kompetencia területek: gondolkodási, személyes és társas kompetenciák.

A foglalkozás az iskolába kihelyezett óraként is kérhető. Kitelepülés esetén a foglalkozás ára 300 Ft/fő.


HERRICH-KISS VILLA
(Margó Tivadar utca 116 – 118.)

Mi leszel a végén?- Pályaorientációs társasjáték a múzeumban

A sikeres pályaválasztásnál ugyanolyan fontosak az előkészület évei, mint az iskoláról, szakmáról, hivatásról történő döntés pillanata. Az előkészület idején szereznek a gyerekek különböző benyomásokat a foglalkozásokról, hogyan viszonyulnak magukhoz és másokhoz, mire tartják magukat alkalmasnak, mely tulajdonságaik, képességeik számítanak erősségnek.
A foglalkozáson játékos formában kapnak visszajelzést minderről, miközben kerületi híres, hivatásukban kiemelkedő személyeket ismernek meg.

Foglalkozásunk 2023-ban Múzeumpedagógiai Nívódíj elismerésben részesült.

Időtartam: 90 perc


A gépek felemelkedése és bukása Kondor Béla művészetében

Kondor Béla grafikáin ember és gépezet kapcsolata gyakran megjelenik: a művészt nagyban inspirálták gyerekkori háborús emlékei, futurisztikus olvasmányélményei és a hidegháborús űrverseny. Hogyan hatott a technikai fejlődés a XX. századi társadalomra? Vajon milyen szerepük lesz a jövőben a robotoknak? Tudjuk irányítani a mesterséges intelligenciát? Milyen következményei lennének, ha összeomlana az internet és az informatika világa?
A foglalkozáson elmerülünk Kondor Béla világában, lehetőség nyílik eszmecserére, érvelésre és természetesen a fantáziánkra is nagy szükség lesz.
Érintett kompetencia területek: kreatív alkotás, önkifejezés és kulturális tudatosság, kommunikációs és gondolkodási kompetenciák.

Időtartam: 60 perc


Mire jó a cekker? Dédanyáink ökolábnyoma

Mi az a cekker, és mi köze lehet a környezettudatos életmódhoz? Foglalkozásunkon megvizsgáljuk a múlt századi háztartásokat: hogyan éltek műanyag zacskó, dobozos tej, kapszulás kávéfőző és folyó víz nélkül az akkori emberek? Vajon érdemes lenne megfogadni néhányat a száz évvel ezelőtti házipraktikákból? Összehasonlítjuk ökolábnyomunkat elődeinkével és környezetvédelmi kampányt tervezünk.
Érintett kompetencia területek: gondolkodási, személyes és társas, kommunikációs kompetenciák.

Időtartam: 60-90 perc


Szabadtéri program

Forradalmárok nyomában a Kossuth téren

Az 1956-os forradalom fontos kerületi helyszíneit járjuk körbe a téren, mely során a gyerekek megismerhetik a pestszentlőrinci eseményeket és a helyi felkelők akcióit.
Érintett kompetencia területek: gondolkodási, személyes és társas, kommunikációs kompetenciák.

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.