Művészet a XVIII. kerületben

Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre képzőművészete

Kerületünk és elődtelepülései gazdag képzőművészeti múltra tekintenek vissza. A 19. században Weber Henrik (1818-1866), a biedermeier festészet egyik jeles képviselője tartózkodott a környéken hosszabb ideig.

A két világháború között a múzeum jelenlegi főépületében, a Herrich-Kiss villában élt és alkotott a kiváló festőművész, Erdélyi Ferenc (1904-1959), aki később Amerikában telepedett le, ahol neorealista képeivel hatalmas sikert aratott.

A 20. század első felében Pestszentlőrinc központjában, majd Szent Imre- kertvárosban töltötte fiatal éveit Bene Géza festőművész, művészetpedagógus (900-1960).  A művészi hagyaték tanúsága szerint több alkalommal megörökítette a lőrinci tájat, a kavicsbányát, és az ott dolgozó munkásokat.

Kiemelkedő alkotónk Kondor Béla (1931-1972) festő-, grafikusművész és költő. Pestszentlőrincen született, és egészen a II. világháborús front betöréséig itt élt családjával. A kerületben közösségi ház, általános iskola és sétány van elnevezve róla, a Havanna lakótelepen dombormű, a Kossuth téren mellszobor őrzi emlékét.

Itt kezdte pályafutását Zala Tibor grafikusművész (1920-2004), aki a plakátművészet és a művészetoktatás területén alkotott maradandót.

A kerület jelentős művészei közé tartoznak még Cseh István (1909-1995) és Visznyovszky Lajos (1890-1973) szobrászművészek, utóbbinak legismertebb köztéri alkotása a Magyar hősök I. világháborús emlékműve, melyet a pestszentlőrinci Kossuth téren állítottak fel. A Lakatos úti lakótelep híres „Pingvin család” szoborcsoportját pedig Borics Pál szobrászművész (1908-1969) alkotta, aki 1938-tól élt Pestszentlőrincen.

Kerületünkhöz kötődik továbbá Búza Barna szobrászművész, akinek Mandolinos lány című szobra a Kondor Béla Közösségi Ház előtt látható, Kő Pál szobrászművész, Nagy László és Szécsi Margit költőházaspár mellszobrainak megalkotója, valamint a sokáig Pestszentimrén tanító Schéner Mihály festő, grafikus, keramikus és bábtervező.Pestszentlőrinc művészeti életében meghatározó szerepet töltött be Buna Konstantin festőművész és művésztanár, aki 1988-tól közel 30 éven keresztül vezette a Kondor Béla Közösségi Ház Képzőművész Körét.

1958-ban költözött a kerületbe, és élete végéig itt élt Nemcsics Antal (1927-2019) színtervező, festőművész, környezettervező, egyetemi tanár, a világhírű Coloroid színrendszer kidolgozója, a színes környezettervezés szaktekintélye. Egykori pestszentlőrinci otthona ma Nemcsics Emlékház – Színország Galéria néven képzőművészeti kiállítóhelyként funkcionál.

A századforduló környékén számos alkotói csoportosulás és egyesület jött létre. 1995-ben a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület, 1996-ban a Pestszentlőrinci Tűzedzők Művészbarát Asztaltársasága, 2005-ben az 5kor Képzőművészeti Csoport, 2010-ben a Szabad Alkotók Köre, mely alkotói közösségek a mai napig aktív alakítói a helyi művészeti életnek.

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.