1-4. osztályosoknak

Havanna Kiállítóhely
(Havanna u. 9.)

Kiállítás gyerekszemmel

Az Állami lakóteleptől a Havannáig című kiállításunk három szobaenteriőrjéhez készíthetik el a gyerekek a saját tárlatukat, munka közben pedig megismerkedhetnek a kerület legnagyobb lakótelepének történetével.

Érintett kompetencia területek: önkifejezés és kulturális tudatosság, kommunikációs és gondolkodási, társas kompetenciák.


Herrich – Kiss Villa
(Margó Tivadar utca 116-118.)

Egy 100 éves nyaraló titkai

A múzeum felújítása során az épületben dolgozó munkások a padló alatt egy különleges dokumentumra bukkantak. Vajon mire utalhat ez a furcsa ábra?
Rejtjelek, titkok, régi fényképek és egy ládika… Kalandozásunk során fontos történelmi tényeket hozunk napvilágra a villával és a 100 évvel ezelőtti Pusztaszentlőrinccel kapcsolatban.

Érintett kompetencia területek: kulturális tudatosság,gondolkodási, személyes és társas kompetenciák.

Utazás a kondori univerzumba

A Pestszentlőrincen született Kondor Béla képein és verseinek sorai között, szürreális tájakon, különböző szárnyas lények, angyalok és repülőszerkezetek hemzsegnek. Vajon hogyan született ez a “kondori univerzum”? Utánajárunk a gyermekkori élményeknek, rendszerezzük, keressük a jeleket, kibogozzuk a grafikák szövevényes vonalait, és a beleérzés által a szereplők bőrébe bújunk. Ebben a zene, a mozgás, megfigyelőkészségünk és fantáziánk lesz segítségünkre. Kondor Béla művészetéhez kapcsolódó foglalkozásaink tartalma az aktuálisan kiállított alkotásokat követve 4 hónapos ciklusokban változik.

Érintett kompetencia területek: kreatív alkotás, önkifejezés és kulturális tudatosság.

Tárgysuttogó

Mit üzennek nekünk a régi tárgyak? Mi mindent lehet megtudni róluk, ha nem csak nézzük őket? A foglalkozás során a
gyerekek csoportokban dolgozva megfigyelnek, észrevételeket tesznek, miközben a múlt tárgyain keresztül közelebb kerülhetnek az egykori hétköznapok megismeréséhez.

Érintett kompetencia területek: kommunikációs és gondolkodási, társas kompetenciák.


Nemcsics emlékház – Színország Galéria
(1185 Budapest Ungvár u. 42.)

Színország titkai

Kerületünk kiemelkedő személyisége, Nemcsics Antal (1927-2019) festőművész, szín- és környezettervező professzor egykori lakóházát örökösei emlékházzá alakították át, melynek műtermében színpompás nonfiguratív festményeivel találkozhatunk. Milyen érzelmeket és gondolatokat közvetítenek a színek és hogyan hozhatóak létre harmonikus színegyüttesek?
Szabó Zsófia művészettörténész vezetésével megismerkedünk Nemcsics Antal munkásságával, a színtannal, és játékos alkotás során megtapasztaljuk a színek erejét.

Érintett kompetencia területek: kreatív alkotás, önkifejezés és kulturális tudatosság, kommunikációs kompetenciák.


Szabadtéri programok

QR kód vadászat a Kossuth téren

A diákcsoportok térkép segítségével önálló kutatást végezhetnek Pestszentlőrinc főterén, az elrejtett QR kódokat felkutatva ismerhetik meg a tér alkotásait, épületeit, majd együtt körbejárva fedezzük fel azok helytörténeti vonatkozásait.
Érintett kompetencia területek: kulturális tudatosság, kommunikációs és gondolkodási kompetenciák.

Piac, a város éléskamrája

A megújult Havanna Hetivásár helyszínén kipróbálunk egy régi közértes mérleget, ismerkedünk a mértékegységekkel, mennyiségekkel és megbecsüljük hány alma tesz ki egy kilót.
Érintett kompetencia területek: kommunikációs és gondolkodási kompetenciák.

FENNTARTÓ

TÁMOGATÓK