Zöld Múzeum

Múzeumunk elkötelezett a fenntartható, gazdaságos és zöld működés mellett. Környezetünkben, épületeinkben, kiállításainkban, programjainkban, belső működésünkben törekszünk az anyagokkal, vízzel és energiával való takarékosságra, a természetes környezet mennél kisebb megzavarására. Nemcsak kutatjuk elődeink takarékos szemléletmódját, hanem követjük is.

Törekszünk a helyi közösség bevonására, környezettudatosság kialakítását célzó programjainkat a helyi zöld civil szervezetekkel együttműködve fejlesztjük. A helyi közösségekkel együtt és a helyi közösségekért dolgozunk. 2024-ben megkaptuk a Közösségi Múzeum minősítést.

Fenntartható kert

A mintegy 5000 m 2 es múzeumkertben biodiverz réteket alakítottunk ki – háromféle növénytársulással/vadvirágokkal, évente kétszeri kaszálással, így a pitypang és a pipacs is szabadon virágozhat a méhlegelőn, ezzel élelmet biztosítva a beporzó rovaroknak. Kertünkben két rovarhotel is található, amibe a szorgos faliméhek minden évben számos bölcsőt készítenek. A fű egy részét komposztáljuk, az avar jelentős részét is helyben tartjuk. Az erdős részen többszintű növénytársulást gondozunk, a kertben őshonos tölgyeket és gyümölcsfákat nevelünk. Árnyékos és napos fűszerágyást alakítottunk ki.

Partnerek vagyunk az önkormányzat zöld fejlesztéseiben, 2023 őszén készült el esőkertünk, melyhez több ismereterjesztő, a fejlesztést bemutató programnak adtunk otthont és mi magunk is több szakmai programon beszámoltunk az újításról. Részt veszünk a kavicsgyepes felület mintaprojekt fejlesztésében a múzeum előtti területen, illetve a múzeum mérőeszközzel felszerelt esővízgyűjtő edényt pályázott és használ.

Családi programok a téma jegyében

2020 óta kapcsolódunk a Beporzók napjához, melyen a magyar múzeumok hívják fel a figyelmet a beporzó rovarok védelmének fontosságára. A családi napokon a játékos ismeretszerzésen túl gyakorlati tevékenységek, mint rovarhotel készítés egészítik ki a programokat.

Minden év novemberében Herrich Szidónia emlékére rendezzük meg a Szidónia napi kertünnepet, melyen faültetéssel, környezeti örökségünket bemutató előadásokkal, időszaki kiállításokkal és szemléletformáló játékokkal várjuk a látogatókat.

Szakmai háttér

A múzeum közreműködött a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának 2021 novemberében meghirdetett 5 alkalomból álló Múzeumok a fenntarthatóságért workshop sorozatának megszervezésében, melyeken előadások, kérdésfelvetések és műhelymunka során megindulhatott a közös gondolkodás, új utak keresése a közgyűjtemények különböző területein dolgozó szakemberekkel. 2023. február 27-én a program folytatásaként szerveztünk beszélgetéssel egybekötött találkozót, melyen a múzeumi szakemberek megoszthatták elért eredményeiket és nehézségeiket a téma kapcsán.

Méhlegelő
Esőkert
Rovarbarát kert
Rovarhotel
Beporzók napja 2024
Beporzók napja 2024
Készül a rovarhotel

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.