Szent Lőrinc

SZENT LŐRINC

( ? – Róma, 258) pap, vértanú

Lakóhelyünk, Budapest 18. kerülete 1950-ig két önálló településből, Pestszentlőrincből és Pestszentimréből állt. Pestszentlőrincet először 1332-ben, egy oklevélben említik meg Szentlőrincként.
Később a területet Szent Lőrinc pusztának is nevezték. 1910-ben nagyközség, majd 1936-tól város lett, már Pestszentlőrinc néven.
A legenda szerint Szent Lőrinc  II. Sixtus pápa segítő papja volt. A pápa vértanú halála előtt rá bízta az egyház vagyonát. Lőrinctől követelték a kincseket. Ő türelmet kért, amit meg is kapott. Szétosztotta a vagyont, és három nap után bénákkal, koldusokkal, betegekkel körülvéve jelent meg. Őket mutatta be mint az egyház legnagyobb kincseit. Ezen megharagudva a császár előbb megkorbácsoltatta Lőrincet, majd rostélyon megégették. Szentként ezért vált a jelképévé a rostély. Rendkívül népszerű szent Európában és Európán kívül is. (pl. Szent Lőrinc folyó Kanadában)
Az augusztusi csillaghullást, a Perseidák meteorraj érkezését „Szent Lőrinc tüzes könnyeinek” is nevezik.
A kerületben sétány, kápolna, általános iskola és lakótelep is viseli nevét.

TUDTAD-E, HOGY...

… a Lőrinc név latin eredetű?

Jelentése Laurentum (város az ókori Rómában) vidékéről származó férfi; babérkoszorúval ékesített. Szent Lőrinc ünnepnapja augusztus 10.

… Szent Lőrinc 2001-től a levéltárosok, könyvtárosok védőszentje?

Lőrincet a középkortól részben legendája nyomán, részben nevének értelmezése alapján védőszentként tisztelték a szegények, a börtönőrök, cukrászok, csaplárosok, földművesek, gazdatisztek, kávésok, könyvtárosok   (mert az Egyház könyveinek is ő volt a gondviselője), mosónők, pecsenyesütők, pékek, sáfárok, szakácsnők, szakácsok, tűzoltók, üveggyártók, vasalónők, vendéglősök, azaz számos tűzzel dolgozó mesterség képviselője. Oltalmul hívták égési, forrázási sebek, láz, zsába, szemfájás, viszketegség, kiütések, napszúrás esetében.

… az apostolokhoz hasonlóan sokszor fehér köntösben jelenik meg?

Jelképei: kereszt, könyv, nyitott könyvszekrény, rostély, füstölőedény, arannyal teli kehely, pénztárca, pálmaág. Minden keresztény szentnek van egy jelképe (szimbóluma), ami hozzá kapcsolható, s általa felismerhető azokon a képeken, amelyeken szerepel. Ilyen szimbólum például Szent Lőrincnél a rostély, Szent Péternél a mennyország kulcsa, amit ő őriz, vagy a kereszténységnél a kereszt.

… több magyar települést is elneveztek róla?

Ezek közül Pestszentlőrinc (azelőtt Szentlőrinc, Szent Lőrinc puszta, Pusztaszentlőrinc) a legnagyobb. A maga majd 100 000 lakosával most Budapest 18. kerülete, Pestszentimrével összevonva.

Önálló városok:Szentlőrinc (Baranya megye), Lőrinci (Heves megye),

Községek:Sárszentlőrinc (Tolna megye), Zalaszentlőrinc (Zala megye), Nyárlőrinc, korábban Koháryszentlőrinc (Bács-Kiskun megye), Szentlőrinckáta (Pest megye), Szepesszentlőrinc (Borutovce).

… külföldön is sokfelé találkozhatsz a nevével?

Európában (elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban), illetve Észak- és Dél-Amerikában számos település, templom, sőt még futballcsapat is viseli Szent Lőrinc nevét. Pestszentlőrincen a SZAC, Argentínában, Buenos Airesben a San Lorenzo de Almagro.

A térképen nemcsak a nevét viselő településekkel találkozunk. Észak-Amerikában található a Nagy Tavakat az Atlanti Óceánnal összekötő Szent Lőrinc folyó (egyik szigetén fekszik Montreal, partján Quebec), mely a Föld legnagyobb tölcsértorkolatával kapcsolódik a Szent Lőrinc-öbölbe. Chile és Argentína határán fekszik a 3700 méter magas San Lorenzo hegy.

… világszerte tisztelet övezi? 

Amikor I. Ottó császár 955-ben Augsburg mellett Lech mezején győzelmet aratott a kalandozó magyarok felett, éppen augusztus 10-e, azaz Szent Lőrinc ünnepe volt, ezért tisztelete nagyon fellendült német földön is, különösen Bajorországban.

Spanyolországban hispániai származására hivatkozva nemzeti szentnek tekintik. Amikor II. Fülöp 1563-1584 között az Escorialt, királyi palotáját építtette, az épület tervében is kifejezésre juttatta Lőrinc iránti tiszteletét. Ezért a palotaegyüttes alaprajza a vértanú rostélyát mintázza.

Szent Lőrincről nevezték el a firenzei Bibliotheca Laurenzianát, a világ egyik legértékesebb gyűjteményét őrző könyvtárát, melyet a Medici család alapított. Michelangelo tervezte a könyvtár épületét a San Lorenzo (Szent Lőrinc) kolostorban.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.