Széky Endre

SZÉKY ENDRE

(Gerjen, 1899 – Budapest, 1988) református lelkész

Református papi családból származott. 1917-től dolgozott segédlelkészként Soroksárpéterin (a későbbi Pestszentimrén), majd őt választották az önálló Soroksárpéteri Református Egyházközösség első lelkészének. Ő a templomépítő: 1927-ben avathatta fel a község első, református templomát. Csodálatos közösséget teremtett, együtt kultúrházat, öregek otthonát építettek. Széky Endre énekkart vezetett, színi előadásokat is szervezett.

A fiatalokkal a cserkészcsapatban foglalkozott. Pestszentimre képviselő-testületébe is beválasztották, lelkészként jogi doktorátust tett. A világháború végigsöpört Pestszentimrén. Minden romba dőlt. Széky Endre nagy lendülettel kezdett hozzá a világháborúban súlyosan megsérült református templom újjáépítéséhez. 1946-ban egy ideiglenesnek szánt fatemplomot avathattak (ez egyszerű raktárépület volt). Az új kőtemplom csak 1966-ban épülhetett fel.  Széky Endre 1970-ben vonult nyugdíjba.

1989 óta a Pestszentimre történetét kutató történeti társaság viseli nevét. (dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság)

Mellszobrát 2001-ben avatták fel Pestszentimrén.

TUDTAD-E, HOGY…

… Pestszentimre első református temploma erdélyi stílusban épült?

Építésére a tekintélyes összeget országos gyűjtéssel sikerült összegyűjteni. A Széky Endre vezette delegáció faluról falura járva gyűjtött adományokat a templomhoz. A templomot 1927. október 27-én avatták fel.

… az ő kezdeményezésére épült fel a Pestszentimrei Református Kultúrház?

Ennek helyén található ma a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK).

… az énekkart, kórust akkoriban dalárdának nevezték?  

A pestszentimrei dalárda énekversenyeken nyert díjaival messze földön híressé tette a község nevét. Széky Endre a karnagyképzőt is elvégezte annak érdekében, hogy szakértelemmel vezethesse a dalárdát.

… a cserkészcsapatok remek szabadidős programokat szerveztek az akkori fiataloknak?

Cserkész bárki lehetett, nem tettek különbséget gazdag és szegény gyerek között.   Az alapszabályzat szerint a cserkész talpraesett, a gyakorlati életben jártas, természetszerető, vidám és istenhívő.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.