Mesterségek Pestszentlőrincen – patikus

Haraszti Bernolák Máté 1869. szeptember 16-án született Besztercebányán. Középiskoláit ugyanott végezte. Egyetemi oklevelét a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. Első állomása a budapesti Nádor utcai „Aranykereszt” gyógyszertár volt, mely később veje tulajdonába került. A pestszentlőrinci gyógyszertár jogát 1897-ben kapta meg. 1897. november 1-jén nyílt meg patikája Pusztaszentlőrincen, akkori számozás szerint az Üllői út 93. számú házban. Új gyógyszertárába (Üllői út 109., ma 425.) 1907. november 1-jén költözött át.

A patikaedény, gyógyszeres üvegcse címkéjén gyakran a patika nevét is feltüntették. A gyógyszertár nevét jellemzően ókori mitológiai fogalmak, állatnevek, keresztény szentek közül választották. A névadás a tulajdonos joga volt. A pestszentlőrinci gyógyszertárát például Bernolák Máté „Magyarország Védasszonyához”, azaz Szűz Máriához ajánlotta.

Az épületben ma is gyógyszertár működik, az eredeti faragott, homokfúvott üveggel díszített bútorzattal. Az innen származó egyik gyógyszeres üvegcse pedig a Herrich-Kiss villa látványraktárában van kiállítva.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.