Krepuska Géza

KREPUSKA GÉZA

(Pest, 1861 – Budapest, 1949) fülészorvos, egyetemi tanár

Apja a Szent Lőrinc pusztai majorságban (a Gloriett- és a Szent Lőrinc-lakótelep közötti üres terület, ahol a kis kápolna áll) dolgozott. Krepuska Géza nemzetközi hírű fülészorvos lett, 1898-tól a budapesti egyetemen fülgyógyászatot tanított. Kitűnően hegedült. 9 gyermeket nevelt nagy szeretetben feleségével. Még elemi iskolásként tanulta meg a gyümölcsfák metszését, amit élete végéig gyakorolt. A kőzetek is érdekelték, nagy ásványgyűjteménye volt. Pestszentimre határában nagyobb területet vásárolt, ahol 1896-ban tekintélyes, nyaralóként használt présházat építtetett, szőlőt telepített. A homokon több szőlőfajtát meghonosított, bort termelt.

A 18. kerületben, korábbi szőlőjének közelében, az Alacska lakótelepen a róla elnevezett sétány őrzi emlékét.

A Krepuska sétány egyik épületén látható emléktábláját – a dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság kezdeményezésére – 1996-ban avatták fel.

TUDTAD-E HOGY…

… több nyelven beszélt? 

Krepuska Géza a magyar mellett jól beszélt németül és szlovákul is. Bár Pesten született, egy ideig szlovák nyelvű iskolába járt. Édesanyja fiatalon meghalt, édesapja pedig rokonaihoz küldte testvérével, a Felvidék egyik (akkor még Magyarországhoz tartozó, ma szlovákiai) kis falujába. Amikor a két fiú visszakerült Pestre, folyamatosan leveleztek és évente rendszeresen ellátogattak a rokon házaspárhoz.

… szőlőnemesítő is volt?

Pestszentimrei birtokán több új szőlőfajtát is honosított. Erre nagy szükség volt, ugyanis Európában és Magyarországon hatalmas területeken pusztította ki a régi szőlőfajtákat a filoxera. A filoxéra egy kártevő rovar, az Észak-Amerikából származó, szőlőgyökértetű. 

… Somoskőn is volt birtoka?

Krepuska Géza nagy birtokot vásárolt Somoskő környékén. A birtokon bazaltbánya is működött. A bazalt vulkanikus kőzet, elsősorban utak burkolására használták az 1900-as évek elején. Budapesten ma is járhatunk még néhol ilyen sötétszürke, kocka alakú bazaltkővel borított utcán. Ezt az útburkolatot sokszor macskakőnek is nevezték. Honnan származik a név? A Somoskőújfalu és Somoskő község határában található Macskalyuk elnevezésű bazaltbánya miatt hívják így.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.