Közéleti panteon 2022

Tisztelet azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel öregbítették a település hírnevét, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak annak fejlődéséhez, és jobbá tették az itt lakók életét. És tisztelet azoknak, akik ajánlásukkal segítenek megőrizni ezeknek a nagyszerű embereknek az emlékét.

Köszönjük a kerület lakóinak a felhívásunkra beküldött sok, szívből jövő ajánlást. Az életrajzi adatokkal is alátámasztott ajánlásokat mérlegelve a Települési Értéktár Bizottság 2022. március 14-én az alábbi jelölti listát állította össze:

Dora József (1886-1948) orvosRegős János András orvos
Huray György (1898-1966) orvos, sportszervezőRomhányi József (?-1976) orvos
Lónyay Menyhért (1822-1884) városalapítóSzerján Irén családgondozó Pestszentimrén
Muraközy Tibor (1935-2022) focista, díszpolgár Szécsi Margit (1928-1990) költő
Nádasdi Mihály képzőművész, galériatulajdonosVargáné Csizmadia Ilona (1938-2017) bölcsődevezető
Orbán Kálmán lelkész PestszentimrénVásárhelyi Edit (1923-2019) világbajnok tornász
Regőczi István (1915-2013) lelkész Wimmerth Béla (1876-1961) templomépítő

Nehéz dolgunk volt ennyi kitűnő, egymással alig összevethető teljesítmény alapján ennyi értékes ember közül kiemelni ötöt. Azért ötöt, mert egy emléktáblán csak ennyi név fér el. A kiválasztási szempontok között első helyen szerepel, hogy az adott évben elhunyt kerületi díszpolgárok nevét mindenképpen megörökítjük, figyelembe vesszük továbbá az aktuális évfordulókat, az életművek hatását, a településhez való kötődést, és lehetőség szerint ügyelünk arra, hogy különböző foglalkozási körökből válasszunk, illetve hogy a férfiak mellett a nők, a lőrinciek mellett az imreiek is képviselve legyenek.

Ilyen elvek szerint választottuk ki végül a jelöltek közül azokat a lakóhelyünk életében fontos szerepet játszó, a település hírét „messze földre” elvivő személyiségeket, akiknek a neve 2022 szeptemberében bekerül a kerületi közéleti panteonba:

Lónyay Menyhért,

Wimmerth Béla,

Huray György,

Szécsi Margit,

Muraközy Tibor.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.