Fehéren – feketén

A Nemcsics örökösök – a Tomory Lajos Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – szeretnék lépésenként feldolgozni és bemutatni a színek művészének és tudósának tartott Nemcsics Antal rendkívül gazdag, sokrétű életművét. Ennek a munkának első állomása a grafikáiból összeállított, az alkotásait jól ismerők számára is számos meglepetéssel szolgáló Fehéren – feketén című kiállítás.
A Nemcsics Emlékházban 2022. november 23-án nyíló új kiállításon számtalan megkapó és felkavaró, főként az 1950-es években készült fekete-fehér Nemcsics grafikát láthatnak az érdeklődők. (Nemcsics Antal grafikai munkáinak hatalmas mennyisége miatt a színes grafikákat 2023-ban fogjuk bemutatni.)

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET A MEGNYITÓN.

Önéletrajzából és interjúiból tudjuk, hogy Nemcsics Antalt már gyermekkorában lenyűgözték a magukkal ragadó hatalmas barokk templomi freskók. Ezek hatására kezdte meg tanulmányait 1945-ben a Képzőművészeti Főiskolán, ahol előbb Kontuly Bélától, Kmetty Jánostól tanult, végül 1951-ben Szőnyi István freskó osztályán diplomázott. A falfestészet iránti elkötelezettsége mellett a háború utáni nehéz időszakban – mestereihez hasonlóan – számára is a művészi kifejezés fontos eszköze lett a fehér papír és a fekete ceruza, toll, festék. A később a színek világában elmerülő, a színek közötti összefüggéseket kutató festőművész már indulásakor sem csak tanulmányokat, vázlatokat készített, hanem kimunkált grafikáival valóban fontos dolgokat kívánt elmondani az életről, a művészetről. Ezeket az 1950 körül készült, részben a „hőskorra” jellemző, de attól mind tematikában, mind stílusban egyre inkább elszakadó alkotásokat mutatja be – a rengeteg későbbi színes festménnyel összevethetően – ez a mostani kiállítás, melyre mind a tiszta formák kedvelőit, mind a bonyolult művészi üzenetek megfejtésére vágyókat szeretettel várjuk.

És egy kis ízelítő: néhány 1948-1952 között készült, meghatározó fiatalkori élményekből táplálkozó — a hit, a kultúra, az emberi lét, a szépség erejét tükröző — kép a kiállítás anyagából:

Végül egy nagyobb léptékű, Nemcsics Antal történelem és közélet iránti érdeklődéséről tanúskodó mű: a sodró lendületű, ugyanakkor emelkedett hangulatot árasztó reformkori diétáról készült alkotás.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.