Fedák Sári

FEDÁK SÁRI

(Beregszász, 1879 – Budapest, 1955) színésznő

Az első magyar „celeb”, a korabeli legnépszerűbb zenés színpadi műfaj, az operett sztárja, akiért fiatalok és idősebbek, férfiak és nők egyaránt feltétel nélkül rajongtak. Sok-sok női szerep mellett hatalmas sikert aratott  férfi szerepekben is. Az ő főszereplésével mutatták be először a Petőfi Sándor költeményéből készült János vitéz című operettet.

 Rövid ideig Molnár Ferenc író, A Pál utcai fiúk szerzőjének felesége volt.

Nemcsak Magyarországon ért el sikereket, Európa több nagyvárosában is fellépett. Remekül használta ki a korabeli reklám lehetőségeit, számtalan újságcikk, rengeteg képeslap készült róla. Az egyik kártyajátékban a legmagasabb értékű ütést róla nevezték el.

 1917-ben vásárolt szülei számára villát Pestszentlőrincen, a Gyöngyvirág utcában. Édesapját és édesanyját itt, Lőrincen temettette el, a régi lőrinci temetőben.

A villaépületet szülei halála után lebontatta, a telket parcellákra osztva eladta.

TUDTAD-E, HOGY…

… az operett a 19. század közepén alakult ki, és gyorsan népszerűvé vált Európában? 

Az operett  a mai musical egyik elődjének tekinthető. Az operettek elsősorban könnyed dallamvilágú szerelmi történetek, humorral fűszerezve. A dalok, táncbetétek mellett prózai részek, monológok és párbeszédek alkotják. A 1900-as évek elején Bécs és Budapest egyaránt az operettek „fővárosa” volt.

… az 1900-as évek elején a színház töltötte be azt a szerepet, amit ma a televízió és az internet?

Egy új bemutató olyan eseménynek számított, amin igyekezett mindenki megjelenni, aki nemcsak a kultúrára, hanem az aktuális közéleti eseményekre, pletykákra is kíváncsi volt. Hatalmas rajongótábor alakult ki egy-egy színész körül. Fedák Sári rajongóitól különleges ajándékokat is kapott: pl. egy ezer rajongói aláírást tartalmazó díszalbumot.

… sokáig együtt élt a híres íróval, Molnár Ferenccel? 

Akkoriban a házasság nélküli együttélés még botrányosnak számított. Végül ugyan összeházasodtak, majd nagyon hamar elváltak.

… az ultiban „fedáksári” mindent visz?

A „legmagyarabb” kártyajáték, az ulti bonyolult szabályában a „fedáksári” a legmagasabb kontrának számít, amivel a játékos mindent visz. A kártyatörténelem szerint nincs olyan játékos, aki ezt a szintet elérné.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rabl%C3%B3ulti

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary