Falióra

A mechanikus órák története fontos részét képezi az időszámítás történetének. Ám kezdetben – a súlyokkal mozgatott toronyóra-szerkezetek – még túl nagyméretűek voltak ahhoz, hogy lakásbelsők impozáns és hasznos díszei lehessenek. Az első asztali órák kialakítása a reneszánszig nyúlik vissza, amikor felfedezték, hogyan lehet a rugót óraszerkezetekben is elhelyezni. Ezáltal csökkent a méret, így az óra bekerülhetett a házakba, szobákba, lakásokba, sőt a bútorokra is. Ennek ellenére sokáig – a XIX. század második feléig, végéig – luxuscikk maradt: előállítása időigényes művelet volt jelentős anyagköltséggel, valamint szaktudás kellett hozzá. A mai, modern, XX-XXI. századi órák javarészt az iparosodás és a tömegtermelés szülöttei, amelyek már nem számítottak ritkaságnak, a legtöbb otthonban megtalálhatók voltak.

Légiforgalmi gyűjteményünk is büszkélkedhet órákkal, amik, ha nem is évszázados tárgyak, de múzeumunk számára legalább olyan értékesek.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary