Eötvös Loránd

EÖTVÖS LORÁND

(Pest, 1848 – Budapest, 1919) fizikus, egyetemi tanár, politikus

Az egyik leghíresebb magyar fizikus. Eötvös József író, reformkori politikus fia. Először jogot is tanult, de a természettudományok, különösen a fizika nyűgözte le igazán. Német egyetemeken tanult elméleti fizikát, melyből doktorált is, majd a pesti egyetemen kezdett tanítani. Fiatalon, 25 évesen lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja, később elnöke. Vallás- és közoktatási miniszter, országgyűlési képviselő is volt rövid ideig. Az 1880-as években a pusztaszentlőrinci villatelepen vásárolt nyaralót.

Leghíresebb felfedezése a torziós ingája, melyet Eötvös-ingának neveznek. Első kísérleteit lőrinci villája kertjében végezte. A zseniális felfedezés sokáig az olaj- és földgázkutatók legfontosabb eszköze volt, segítségével sok milliárd köbméter földgázt és kőolajat találtak. A Magyar Turista Egyesület elnökeként tevékenyen részt vett a természetjárás hazai népszerűsítésében. Több hegycsúcs meghódítása fűződik a nevéhez.

Kerületünkben általános iskola viseli nevét. Szobra, melyet 1970-ben avattak, lebontott lőrinci villája helyén áll, az Eötvös parkban.

TUDTAD-E, HOGY…

… Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József  1848 márciusában vallás és közoktatásügyi miniszter lett az első felelős magyar kormányban?

  Ebben  az évben született a fia is.  1867-ben Deák Ferenchez csatlakozott, s újból vallás és közoktatásügyi miniszter lett. Máig ismert regénye „A falu jegyzője” című műve, amelyből megismerhetjük az akkori magyar társadalmat. Az ő nevét viseli az Eötvös József Collegium. Ezt a tanárképző főiskolai kollégiumot fia alapította a nem gazdag, tehetséges vidéki fiatalok számára. Itt tanult többek között Kodály Zoltán is. Az intézmény ma is működik, jó képességű, széles érdeklődési körű egyetemi hallgatók képzését szolgálja.

… a pesti egyetem diákjai körében igen népszerű volt?

Amikor a pesti egyetemen (fontos megjegyezni, hogy ez az egyetem ma Eötvös Loránd  nevét viseli, és a rövidítése az ELTE) tanári állást kapott, első előadásán még a hallgatóság nagyobb része azért jött, hogy lássák a valóságos bárót, aki az egyetemen tanít.

… Eötvös Loránd torziós ingája világszerte keresett találmány lett? 

Eötvös felismerte, hogy torziós ingája alkalmas a föld belsejében elhelyezkedő ásványi anyagok felkutatására. A geodéziai eszköz ennek köszönhetően Európa, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika kutatási területein csaknem két évtizeden át az olajkutatás versenytárs nélküli eszköze volt, alkalmazták többek között a texasi, a venezuelai és a közel-keleti olajterületek feltárásánál.

Ezt azonban az alkotó nem érhette meg. Zseniális felfedezését, évtizedes kutatásainak eredményét nem védette le.  Szerény, a háttérben meghúzódó tudós volt, nem szerette a zajos ünnepléseket, nem vágyott sem erkölcsi, sem anyagi elismerésekre. Ennek ellenére tudományos tevékenységéért számos hazai és külföldi kitüntetést kapott.

… szívesen időzött pestszentlőrinci villájában? 

Eötvös kiegyensúlyozott egyéniség volt. Az intenzív szellemi munka mellett rendszeresen lovagolt. Pestszentlőrinci  villája az egyetemtől 12 kilométerre állt, ennek ellenére rendszeresen lóháton járt be egyetemi előadásait megtartani.

… nyaranta kerékpározott és szenvedélyes sziklamászó volt?

Tizennyolc évesen megmászta Európa második legmagasabb csúcsát, a Monte Rosá-t (4638 m). Szenvedélyes fényképészként alpesi túráiról fényképfelvételek százait készítette. Eötvös Lorándról nevezték el az ország első, Dobogókőn található turistaházát, amely ma mint turistamúzeum működik.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.