Egy kiállítás képei

Örömteli eseménynek lehetett részese, aki május 10-én 17 órakor részt vett a Nemcsics Emlékházban Ézsiás István Színes geometria című kiállításának megnyitóján. Már a külső bejárat előtt és a verandán is feltűnő alkotások fogadták a négy órától folyamatosan érkező vendégeket, akik az előtérben két, az emlékház tulajdonosának nagyméretű mobiljához illeszkedő Ézsiás művet csodálhattak meg. A rendkívül kreatív művész, akit Nemcsics Antallal nemcsak pápai fiatalsága, hanem a színek és formák szenvedélyes szeretete is összeköt, az emlékház minden szegletét kihasználta a kettejük művészete közötti hasonlóságok megmutatására. A műterem képei előtt azokkal harmonizáló, szellemiségükben rokon alkotásokat, a műteremhez vezető folyosó mindkét oldalán megkapóan egyszerű, de nagyon látványos, kisebb méretű szobrokat helyezett el.  

17 órakor a gazdag életművet bemutató kiállításnak helyet adó teremben már mozdulni sem lehetett, de a folyosó és a műterem is tele volt vendégekkel. A hangulatos rendezvényen a kerületi Sonore Vegyeskar vidám felvezetése után Szaniszló Sándor polgármester köszöntötte a 80 éves művészt és a jubileumi kiállításon megjelent művésztársakat, érdeklődőket, és mondott köszönetet az emlékház tulajdonosainak.

A Színország Galéria rendkívül sokrétű, zsongítóan színes időszaki kiállítását dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. Bevezetőjét a két alkotó, Nemcsics Antal és Ézsiás István hasonló világértelmezésével kezdte: „Egy ilyen geometrikus-konstruktivista szemlélethez eljutni, ez minden esetben egy hosszú pálya eredménye.” Ők „megtalálták a valóság közvetlen leképezéséből kivezető utat, (…) és új képzőművészeti törvényszerűségek felfedezése nyomába eredtek.” Ézsiás művészetéről szólva hangsúlyozta, hogy „a tárgyakkal való közvetlen és intim kapcsolatán keresztül jutott el egy újfajta, plasztikai kultúra megteremtéséig. (…) minden munkájában érezzük a tiszta szerkezet fontosságát.” Ezután az európai és magyar avantgárdhoz való kapcsolódásáról, illetve egyedi művészi megoldásairól beszélt. Kiemelte, hogy színes, falon látható plasztikus, néha szöveges szobrait Ézsiás nem faragja, hanem szereli; más anyagokat használ, mint a hagyományos szobrászat, és rendkívül fontos része művészetének a különleges tér- és színhatás. Most kiállított művei között sok a nagy elődök előtti tisztelgés (Malevics, Halász Károly, Bánki Donát, Baross Gábor) vagy a múltbéli és jelenlegi eseményekre való reflektálás.

Végül Feledy Balázs kitért Ézsiás MADI mozgalomban betöltött, illetve megszállott művészetszervezői szerepére is, majd a 80 éves művésznek további sikereket kívánva megnyitotta a kiállítást, amely 2023. május végéig szerdán és szombaton tekinthető meg. Nincs tehát sok ideje annak, aki nagyobb utazás nélkül élőben is szeretné látni Ézsiás István valóban lenyűgöző és gondolatébresztő modern szobrait a Nemcsics Emlékházban.

Az alábbi fotókon egy kis ízelítőt kínálunk a kiállítás megnyitójáról és szobrairól.

„Interdiszciplináris költemény Bánki Donáthoz”
A Sonore Vegyeskar tagjai
Ézsiás István, Szaniszló Sándor és Feledy Balázs
„A háború előérzete” (ukrán nemzeti színekkel)
„A nagyatádi sámli” – mint kopott vitorlás
Ézsiás István dedikálja Rózsa Gyula: Ézsiás István szobrászművész című színes monográfiáját, amely a Magyar Elektronikus könyvtárból is letölthető: https://mek.oszk.hu/22700/22783/22783.pdf
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.