Deák Szidónia

(1843-1880)

A Herrich-Kiss villa egyik jeles személyisége, életéről viszonylag kevés információval rendelkezünk. Édesanyja Faller Szidónia, édesapja Witt Leopold volt. Az édesapa korai halála után az édesanya a kis Szidóniával Pozsonyból Pestre költözött. Összeházasodott Deák Ignáccal, aki a nevére vette és nevelte a gyermeket. Herrich Károlyhoz is ő házasította ki az akkor 17 éves leányt, esküvőjük 1861-ben volt.

Arra a területre, ahol a ma Herrich-Kiss villaként ismert épület áll, 1865-ben érkeztek. Egy majorsági épületből épített Herrich Károly egy egyszerű lakóházat itt, ami sok átalakításon esett át az elkövetkezendő évtizedekben.

Herrich Károlynak és Deák Szidóniának négy gyermeke született: Károly, aki a huszas évei elején elhunyt tüdővészben, Szidónia, Melánia és Leonia.

Két festményt ismerünk, amely Deák Szidóniát ábrázolja. Az egyiket az 1860-as évek elején készítette Györgyi Giergl Alajos festőművész (Herrich Károly jóbarátja). A biedermeier stílusú kép korának egyik legkedveltebb alkotása, az 1870-es években bélyeg formában is forgalomba került. Jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. A másik művet Than Mór alkotta az 1870-es években, teljesen eltérő stílusban mutatva be Deák Szidóniát.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.