Deák Ferenc „Bamba”                                               

1922-1998

A SZAC egyik meghatározó játékosa. 1922. január 16-án született Budapesten, a Ferencvárosban. Hat testvére volt. Iskoláit Pestszentlőrincen végezte, a Vasvári Pál utcai elemi iskolában. Szülei házmesterként dolgoztak. A négy elemi osztályt két polgári követte, majd az iskolák elvégzése után egy pékségben szolgált inasként. A foci már ekkor felkeltette az ifjú Deák Ferenc figyelmét. Gyakran töltötte idejét a közeli Keglevich utcai pályán, a Szentlőrinci Atlétikai Club játékát figyelve, különösen a kapusra koncentrálva.

Pályafutása akkor indult, amikor egyszer toborzást tartottak az említett pályán, és a kiváló futballista és szakember Berkessy Elemér kiválasztotta őt, kapus pozícióba. Ez nagy termete miatt is jó választás volt.

Következő mentora, Danninger János hentes, a SZAC egyik alapítója és elnöke volt. Ő amellett, hogy Deák Ferencnek szállást és munkát biztosított Pestszentlőrincen, – hentessegédnek alkalmazta üzletében – edzéseket is tartott az ekkor már középcsatárként játszó fiatalembernek. Később áthelyezte őt az Általános Fonóba könnyebb munkára, helyére teljes munkaidőben alkalmazott segédet. Ez mindkettőjüknek jó döntésnek bizonyult.

A napi kétszeri edzés közül délelőttönként Kohut Vilmos tartott különórákat. Ez idő alatt arra tanította, hogy mindenféle szögből és távolságból képes legyen a kapuba találni Deák, így lövőereje egyre jobban kibontakozhatott és fejlődhetett. Délutánonként három-négy órás edzéseken kellett teljesítenie. Nemcsak a saját korosztályában szerepelhetett hétvégenként, hanem akár több alkalommal is pályára léphetett. Mindez, valamint az egyesületet meghatározó rendkívül jó közösségi hangulat támogatta őt a fejlődésben.

A nemzeti válogatottba 1946-ban került, első, „nemzeti-színű” meccsére Ausztria ellen állt ki 1946. október 6-án. 2:0 lett az eredmény Magyarország javára, mindkét gólt Deák Ferenc rúgta.

1949. november 20-án, egy barátságos mérkőzés keretein belül, Svédország ellen lépett pályára utoljára nemzeti színekben. Magyarország 5:0 győzelmet aratott, az öt gólból egyet Deák Ferenc lőtt.

Válogatott mérkőzéseit összességében tekintve, hússzor játszhatott más nemzetek ellen és huszonkilencszer talált a kapuba. A Bulgária ellen játszott, 9:0 eredménnyel zárult meccsen bizonyult a legjobbnak, a kilenc gólból négyet ő talált be.

Válogatottsága 1949 végén ért véget, amikor az új szövetségi kapitány Sebes Gusztáv kihagyta őt a keretből.

Deák Ferenc „Bamba”

Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrum

Deák Ferenc „Bambáról” 2015 őszén nevezték el a Thököly úti Sportcentrumot, a SZAC Budapest kezdeményezésére.

A Lőrinci Sportcsarnok, a sportkollégium (a PLER kézilabdásai számára), a külső pályák öltözőinek közös épülete és a szabadtéri sportpályák (2014-től két salakos kézilabdapálya, egy élőfüves és két műfüves labdarúgópálya) tartozik a Sportcentrum kötelékeibe.

A Lőrinci Sportcsarnok

Gábor Fruzsina

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.