Bánky Vilma – a lőrinci filmcsillag Hollywoodban 3.

A sikeres hollywoodi díva élete – a számtalan kötelesség mellett – rengeteg kellemes pillanatot is magában foglalt.

„Meg akarok tanulni tenniszezni, amire a férjem tanít és golfozni, ami most a legfelkapottabb divat a filmsztárok között. Olyan jól esik a csodálatos amerikai reggeli, a narancsszeletek, a grape fruit, sült sonka és spanyol paradicsom egy kis reggeli sport után!

Na és természetesen nagyon, nagyon sokat szeretnék hódolni a legnagyobb élvezetnek – a filmezésnek.”

Bánky Vilma férje Rod la Rocque filmszínész volt. Nem sokkal azután ismerkedtek meg, hogy az ifjú magyar színésznő megérkezett az Egyesült Államokba 1925-ben. Az eseményt – egy Hollywoodban rendezett vacsorát – ahol először találkoztak – Samuel Goldwyn szervezte. Néhány évvel később, 1927-ben eljegyezték egymást, a nagyszabású esküvőt – amit Goldwyn szervezett – nyáron tartották. „A templom előtt ezerszámra állottak a filmprimadonnák, az operatőrök, segédszínészek és statiszták. Száz rendőrnek kellett a rendet fentartani. De még igy sem birtak a tömeggel; egy óriástermetű komika, amilyen minden amerikai burleszkfilmben szerepel, keresztülboxolta magát a kordonon, és össze-vissza ölelgette Bánky Vilmát abban a pillanatban, amint vőlegénye karján kilépett a templomból.”

„De nemcsak a filmvilág, hanem a közönség is ünnepelte Bánky Vilmát. Akárhány egyszerű mozilátogató, aki soha nem beszélt Bánky Vilmával, Hollywoodba utazott csak azért, hogy jelen legyen a művésznő esküvőjén.”

Nászútjukat alkalmából két hónapig a kanadai partok mentén motorcsónak túrán vettek részt. Házasságuk a források alapján kiegyensúlyozott volt.

„Az uram?…Rod…Végigkisért az egész utamon. Mindenütt, ahol kis pihenőt tartottam, minden szállodai szobám ajtaján ott fogadott egy-egy óriási aranykosár, teli égő, piros rózsákkal. Minden kosáron egy névjegy: Rod. Csak ennyi…Igy kisért végig az egész utamon…Az utolsó rózsát Párisban kaptam az uramtól. Nem hozhattam magammal… Csupán néhány szálat. Az egész úton arra vigyáztam, hogy meg ne törődjenek!”

Vilma – a karrierének csúcsán – volt, hogy heti 5000 dollárt is megkeresett. Négy autójuk volt: egy nyitott és egy csukott Rolls Royce, egy Lincoln Limousine és egy Ford. Bécsből hozatott szakácsnét és társalkodónőt is foglalkoztatott (Miss Marion Menley-t), aki hosszabb útjai során elkísérte őt.

Gábor Fruzsina

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.