Bánky Vilma – a lőrinci filmcsillag Hollywoodban 1.

„Sietve mentünk ki az állomásra és valóban, néhány perccel a vonat indulása előtt sikerült is megtalálnunk. »Ez Ő«, mondotta manazserem minden bemutatkozás helyett. A hatalmas filmkirály, aki már annyi ezer és ezer filmsztárrá lenni vágyó leányt mustrált végig éles, szúrós szemeivel, hosszasan nézett reám. »All right«, mondotta, azután röviden – és hagyta, hogy a vonat nélküle induljon el.”

Így kezdődött Bánky Vilma magyar származású, a hollywoodi némafilmek világában sikeresen befutott filmszínésznő pályafutása a tengerentúlon. 

Születési évszámát rejtélyek övezik, ahány forrás, annyiféle adatot találni erre: előfordul 1898, 1901, 1902 és 1903 is. A helyszín, ami biztos: Nagydorog, Tolna megye. Születési neve: Koncsics Vilma, a Bánky nevet művésznévként vette fel karrierének hajnalán. Édesapja Koncsics János tisztviselő, majd rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. Pestre való költözésüket követően kezdetben egy Práter utcai bérházban laktak, majd Pestszentlőrincen, a Lónyaytelepen, a Teleki utcában telepedtek le. Az Egressy úti Polgári Iskolába járt. A kereskedelmi iskola elvégzése után gépírónőként kezdett dolgozni. 

A színművészet iránt való érdeklődése vezette arra, hogy beiratkozzon a Star Filmiskolába, ahol 1918-ban szerzett képesítést. 1919-ben meg is kapta első filmszerepét a Tavaszi szerelem című alkotásban. Játékával felkeltette a szakértők figyelmét, olyannyira, hogy Somlay Artúr magántanítványává fogadta, és Berlinbe is szerződtették. Szerepelt Balogh Béla Az utolsó pillanatban című filmjében is.

A fordulópont számára az 1925-ös év, mert ekkor érkezett Budapestre Samuel Goldwyn, a Metro-Goldwyn-Mayer társaság vezetője, új színészeket vinni Európából Hollywoodba. Felhívták figyelmét Bánky Vilmára, de a fiatal színésznő a megbeszélt találkozóra nem akart elmenni: azt hitte, csak vicceltek vele. A találkozó aztán, ha nehezen is, de sikerült: Vilma még éppen elérte a távozni készülő Goldwynt a Keleti pályaudvaron, majd némi beszélgetést követően a színésznőnek biztos helye lett a hollywoodi filmstúdióban, és tengerentúli karriere még abban az évben elkezdődött.

Gábor Fruzsina

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary