Ahogy Ézsiás István a világot látja…

Az 1965 óta kiállító, országosan ismert Ézsiás István idén ünnepli 80. születésnapját. Ennek alkalmából adunk ízelítőt sokszínű művészi tevékenységéből a kerület lakóinak. Nemcsics Antal művészetének kedvelői bizonyára örömmel fogadják a hasonló formanyelvet „beszélő”, interdiszciplinárisan gondolkodó, színeket és formákat meglepő módon ötvöző művész alkotásait. Az anyagot és formát tökéletes harmóniába emelő, „átszellemített” műveket felvonultató kiállítást „Színes geometria” címmel 2023. május 10-én 17 órakor nyitjuk a Nemcsics Emlékházban.

Ézsiás István hosszú pályafutása során a művészi kifejezés számos útját kipróbálta. Amerigo Tot hatására fordult a szobrászat felé. Egyedi szellemiséget hordozó, geometrikus, mégis természetes hatású alkotásai a „nagy egész” fontos részeit, összefüggéseit idézik meg. A Pápáról indult, lakatos-műszerészből Kassák Lajos nyomdokait követő, „igazi” művésszé lett Ézsiás István a magyar MADI mozgalom elkötelezett képviselője. Műveiben mintha az olasz MADI vezére, Salvador Presta szavai öltenének alakot: „A geometria eszköztárával vallásos műveket alkotok. A legfontosabb keresztény üzenetnek, a szeretetnek kívánok közeget teremteni ebben az erőszakkal borított világban, amelyet a hit hanyatlása, a szellemi álmosság, a beteg és profán megnyilvánulások tömeges jelenléte (…) jellemez.”

A Nemcsics Emlékház szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a kiállítás megnyitóján és a 2023. június 10-ig nyitva tartó kiállításon. A pontos információkat a kiállítás alábbi hivatalos meghívóján találják:
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.