A SZAC 110. születésnapja alkalmából (2018.)

A SZAC, vagyis a Szentlőrinci Atlétikai Club 1908-ban alapult, mint labdarúgásra szakosodott sportegyesület. Színei a kék és a fekete. A pestszentlőrinci székhelyű egyesület első meccsét 1910. június 26-án játszotta, a JSC ellen. Habár első mérkőzésén még vereséget szenvedett (SZAC – JSC 0:4), ez hamar megfordult: a klub sorra aratta a fényesebbnél fényesebb győzelmeket. Míg az 1910-es év még barátságos mérkőzésekről szólt, 1911-től már a SZAC a bajnokságért játszott. Eredményesen, hiszen szezonzáráskor a második helyen álltak. Az 1912-es év is hasonló sikerekkel zárult. A sikereket – átmenetileg – az első világháború kitörése állította meg.

A háború után, 1920-tól a csapat fejlődése jelentős lendületet vett. Beosztását tekintve a közép-magyarországi – pestvidéki bajnokság monori alosztályában játszott ekkor. Ősszel mérkőzéseinek túlnyomó részét megnyerte, így a szezon végére a bajnokság második helyére került.

1920-ra a SZAC-nak a labdarúgó szakosztályán kívül létezett már tenisz, atlétikai, vívó és ökölvívó szakosztálya is, valamint ifjúsági és kölyök csapata. Fontos pillanat, amikor az egyesület számára felépült a sportpálya öltözőkkel a Keglevich (ma Gerely) utcában. Az 1924/25-ös szezont a SZAC labdarúgó szakosztálya már a közép-magyarországi, pestkörnyéki, rákosi alosztály I. osztályában játszotta. A kezdeti vereséget a csapat a szezon végére ügyesen győzelemre fordította. Legyőzte 3:1-re még az akkor méltán híres Hungária SC-t is. A csapat összeállítása a következő volt: Bodnár – Szokop, Frank, – Borbély, Kiszel, Merczel, – Heilauf, Szokodi, Linczinger, Magyar, Horváth. 

A bajnokságok sorozata az 1943-as, 1944-es háborús esztendők miatt szünetelt. Nem sokkal ezután – 1945/46-ban – érte el a SZAC fennállásának egyik legszebb eredményét. A nyugati csoportba került, ahol a negyedik helyet vívta ki magának, a bajnokságban pedig a nyolcadik helyet sikerült megszereznie. Az 1948/49-es szezonban még ezt az eredményt is sikerült megjavítania: a hatodik helyet érte el a csapat.

Az 1948/49-es évektől viszont a klub leszálló ágba került, ami végül 1953-ban az egyesület – első! – megszűnésébe torkollott.  Ennek oka, hogy a sportegyesületeket hozzátagolták valamilyen intézményhez, szakszervezethez, gyárhoz. A SZAC hamar hátrányos helyzetbe került, hiszen mögötte nem állt semmilyen háttérintézmény. Így 1950-től betagolták a Budapest Postás keretei közé, zöld-fehér színekben versenyzett tovább. Ám hiába, mert hamarosan – kétszer is – kiesett az első osztályból, míg ’53-ban a kis pestszentlőrinci csapat átmenetileg feloszlott.

Ez az átmeneti állapot 1957-ig tartott, amikor Longa Ferenc hatására rövid időre újjászületett a klub. Újabb megszűnése támogató- és pénzhiány miatt következett be.

A klub harmadik megalakulása 1988-ban volt, nevelőegyesületként, gyermek, serdülő és ifjúsági csapatokkal. 1996-tól a RÁBA KÖG SE utánpótlás és felnőtt tagjai is csatlakoztak hozzájuk. 2004-ig a SZAC a BLSZ I. osztályában játszott, majd nevet váltva, 1908 Pestszentlőrinc – Pestszentimre SC név alatt működtek. Egy év múlva az egyesületből kivált az Öregfiúk csapata és az ESMTK-hoz csatlakozott, valamint 2006. március 3-án, az Old Boys tagjai révén, megalakult az 1908 SZAC KSE.

Gábor Fruzsina

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.