Tárgyi gyűjtemény

A Tomory Lajos Múzeum, mint a történeti emlékanyagot gyűjtő-, őrző-, feldolgozó- és bemutatóhely a XVIII. kerületi hely- és oktatástörténet központja. A gyűjteményt Tomory Lajos iskolaigazgató alapozta meg 1956-tól. A helytörténeti jellegnek megfelelően alakultak ki a tárgyi gyűjtemény részei: oktatástörténeti, játék, életmódtörténeti, légiforgalmi gyűjtemény. A törzsanyagot elsősorban XX. századi, kisebb részben XIX. század végi tárgyi emlékek alkotják, de a múzeum gyűjtőkörébe tartozik a XXI. század és a jelenkor is. Tárgyi anyagunk zöme az ipari-műszaki fejlődés eredményeként létrejött elővárosi település élete, fejlődése, kiemelkedő személyiségei, az itt élők életmódja mellett az oktatás és a nevelés, valamint a gyermekkor, különösen a játékok bemutatására ad lehetőséget. Háztartási eszközök, bútorok, számos ma is használatos, hétköznapi műszaki tárgy (rádió, tévé, vasaló, írógép stb.), a majorsági gazdasági élet eszközei, iskolai bútorok és kísérleti eszközök, téglagyűjtemény, teljes kovács-, borbély- és cipészműhely korábbi típusa is megtalálható múzeumunk tárgyi gyűjteményében. Kerületi különlegesség a légiforgalmi gyűjtemény, ami a valamikor szolgált magyar légivállalat, a Malév, kisebb részben a jogelőd Maszovlet, illetve egyéb légitársaságok és a Ferihegyi repülőtér relikviáit gyűjti. A múzeum egyediségéből fakadóan gyűjti főépületünk, a Herrich-Kiss villa korábbi lakóinak fennmaradt dokumentumait is, valamint az alapító Tomory Lajoshoz fűződő relikviákat.

 

vasaló vasalóállványon
kávédaráló

Mackó- és játékgyűjtemény

A Tomory Lajos Múzeum jelentős játékgyűjteménnyel büszkélkedhet. A túlnyomó többségében mackókból álló gyűjtemény – mintegy 1000 darab plüssmackó – mellett játék babák és ruhácskáik, játék bababútorok képviseltetik magukat nagy számban.  Emellett őrzünk természetesen Rubik-kockát, fém építőjátékot, asztalifoci-készletet, a híres Lemezárugyár több játékát – búgócsiga, Csipegető csibe, Lendület motorkerékpár stb. – és kisautókat is. Különlegességként említhető az 1950-es éveket idéző westernfalu-készlet, és két fa villamoskocsi – az egyik a kerületi 50-es villamost idézi.

A már említett mackógyűjteményünk igen sokrétű, több gyűjtő adományaiból állt össze. Bartos Ildikó grafikus, képzőművész hosszú éveken keresztül gyűjtötte a játékmackókat. Gyűjteményében a híres készítők (Götz, Sunkid, Bukowski) mellett az átlagos, boltokban vagy akár reklámtárgyként forgalmazott mackók is megtalálhatók. Úgy tartotta, mindegyik egyéniség, akiket szeretni, gondozni kell, és csinos ruhákat, kiegészítőket kell adni rájuk. A grafikusművész halála után a játékmackókat és egyéb gyermekjátékokat családja a XVIII. kerületi gyűjteménynek, ma Tomory Lajos Múzeumnak adományozta, mintegy 500-500 darabot.

Őrzünk még Tóthné Fábián Eta játékkészítő által alkotott  plüss mackókat: Dorka és Zebulon párosát, gondosan megtervezett és kivitelezett öltözékkel, kiegészítőkkel, strandfelszereléssel.

Játékgyűjteményünk egy részét a Herrich-Kiss villa Látványraktárában állítottuk ki, több, mint három vitrinben kaptak helyet (497 darab műtárgy).

játékmackók
búgócsiga a Lemezárugyárból

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.