A Tomory Lajos Múzeum rövid története

Budapest XVIII. kerülete Magyarország 20 legnagyobb lélekszámú önkormányzata közé tartozik. Pestszentlőrinc–Pestszentimre egyetlen saját fenntartású közgyűjteménye a Tomory Lajos Múzeum, amelyet 1956-ban Tomory Lajos iskolaigazgató alapított.


Az egyre gyarapodó anyagnak 1980-ban adott a kerületi tanács állandó otthont (Bajcsy-Zsilinszky u. 83.). Ezt követően, 1981-ben az alapító a kerületnek ajándékozta a gyűjteményét. A közgyűjtemény első vezetője Magyar György lett.

A XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény 1983-ban költözött egy megszűnt óvoda helyére, a Vöröshadsereg útja (Üllői út) 87. szám alatti kertes villaépületbe. Ez a szép épület egy évtizedig megfelelő volt az egyre gyarapodó állomány raktározására, bemutatására, az intézmény vezetője dr. Téglás Tivadarné lett. A munkatársak áldozatos munkájának köszönhetően 1990 áprilisában kapott először minisztériumi működési engedélyt mint muzeális közgyűjtemény.

Az épületet hamarosan kinőtték, ezért a fenntartó 1994. január 1-jétől a Havanna-lakótelepre, a Kondor Béla sétány 10. sz. alatti iskolai melléképület emeletére költöztette, és összevonta az újonnan alakult pedagógiai intézettel. A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója Pilhoffer Ferenc, majd Frank Gabriella lett. Az 1990-es évek második felében a gyűjteményt megalapozó szakemberek több monográfiát, tanulmánykötetet jelentettek meg, hiánypótló tevékenységüket Pro Urbe kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat, de az ezredfordulóra mindannyian nyugdíjba vonultak. 2002-es kinevezése után Frank Gabriella dr. Schmidt Jánosné gyűjteményi referenst bízta meg a gyűjteményi csoport vezetésével. Az ő nevéhez fűződik többek között a helytörténeti vándorkiállítások ötlete és megvalósítása, az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások bevezetése.

2004. december 1-től lett a gyűjtemény vezetője Heilauf Zsuzsanna történész muzeológus.

Több évi kemény munka, számos terv, kiadványok és kiállítások után az igazi, látványos sikereket 2010-ben és 2011-ben értünk el. Először a Havanna-projekt keretében elkészült a Havanna kiállítóhely és múzeumi foglalkoztató, majd megnyílt az új település- és oktatástörténeti állandó kiállítás a kerület központja, a pestszentlőrinci Kossuth tér mellett, a „Múzeumsarok” kiállítóhelyen. Nyertes pályázataink segítségével színvonalas, tárgyakban gazdag, új kiállításokat, átfogó múzeumpedagógiai programot valósíthattunk meg. Ezért a munkáért 2012-ben vehette át a XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját és az ezzel járó pénzjutalmat. A díjat a helyi közösség érdekeit szolgáló új kiállításokért, az azokat kísérő gazdag múzeumpedagógiai programkínálatért kaptuk.

2012 őszén a pedagógiai intézet, illetve a pedagógiai és helytörténeti gyűjtemény különvált. A gyűjtemény 2012. szeptember 1-jétől – szakmai önállóságát megtartva – a kerületi Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei részeként, az alapító tiszteletére Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény néven működött tovább.

2013-ban intenzív gyűjtés után született meg légiforgalom-történeti (Malév) kiállításunk, amelyhez egy környékbeli bevásárlóközpont több mint 100 négyzetméteres önálló, ingyenes időszaki kiállítóhelyet biztosított több éven keresztül, majd a tárlat anyagának egy részét a kerületben működő ferihegyi nemzetközi repülőtér mellett, az Aeroparkban, egy repülőgépben állítottuk ki.

Többéves előkészítő munkával és a képzőművészeti gyűjteményünk megalapozásával 2016-ban feljebb léptünk a „múzeumi ranglétrán”: áprilistól szakmai besorolásunk területi múzeum lett, Tomory Lajos Múzeum néven.

2018 tavaszán az önkormányzat önálló intézménnyé szervezte a múzeumot, amely ősszel nyitotta meg új főépületében, a Herrich-Kiss villában Látványraktárát és első képzőművészeti állandó kiállítását, a Kondor Béla emlékszobát.

A költözés a régi főépületből még jelenleg is tart, ahogy az új székhely és közel 5000 négyzetméteres kertjének felújítása is több lépcsőben folyik. 2019 tavaszán a villafejlesztés első üteme, a Látványraktár és a Kondor Béla emlékszoba Az év kiállítása” 2019-es pályázaton elismerő oklevélben részesült.

A helytörténeti gyűjtemény/múzeum szakembergárdája a kezdetektől fogva folyamatosan kutatja és dolgozza fel a kerület történetét. Számos helytörténeti és helyismereti, papír alapú és digitális, tudományos igényű ismeretterjesztő kiadványunk jelent meg az elmúlt évtizedekben, intézményünk 2020-tól a Trianon 100 kutatócsoporttal is együttműködik.

A Tomory Lajos Múzeum alapítója pedagógusként mindig bevonta a diákokat és rajtuk keresztül családjaikat is a múzeumi/helytörténeti munkába. Ezt a szellemiséget viszi tovább a közgyűjtemény évtizedek óta, nagyrészt múzeumpedagógiai programjai segítségével. Mindemellett kiemelt figyelmet szentelünk a helyi közösség igényeinek, ezért fontos, hogy a vonzáskörzetünkben élők számára kínáljunk tartalmas, kulturális kikapcsolódási lehetőségeket. Így a családbarát szemlélet régóta jelen van az intézmény működésében, amely 2020-ban nyerte el a Családbarát Múzeum címet.

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.