A művészetterápia felszabadító ereje

A felnőtteknek szóló 8 alkalmas művészetterápiás önismereti csoportunk május 30-án zárult. A foglalkozásokat kéthetente péntekenként a Havanna utca 9. szám alatti kiállítótérben Szabó Zsófia komplex művészeti terapeuta vezette.

Az alkalmak tematikája az őselemekre, a természet körforgására és kapcsolódásainkra épült. A februári foglalkozáson a föld elemmel, megkeményedett kérgeinkkel és tápláló talajunkkal foglalkoztunk. Márciusban a víz elemmel, érzelmeink felszabadításával, áramoltatásával, majd a levegő elemmel, a transzcendenshez való kapcsolódásunkkal dolgoztunk. Áprilisban a tűz elemmel, építő és pusztító energiáinkkal, valamint én-erőnkkel kerültünk kapcsolatba. Májusban a szerelem és a párkapcsolat, valamint a baráti, közösségi kapcsolódásaink volt a téma. Utóbbi során egy közös mandalát készítettünk vegyes technikával, amelyben megnyilvánulhatott a csoport összehangoltsága és teremtő ereje. Végül összegző alkalmunkon ránéztünk az eddig elkészült alkotásainkra, és az azokból kirajzolódó benyomásokra, üzenetekre.

Az egyes foglalkozásokon relaxáció és imagináció, illetve versek és zenék segítették, hogy lelkünk mélyén szunnyadó belső képek a képzőművészeti technikákon keresztül formát ölthessenek.  A résztvevők dolgozhattak akvarellfestékkel, tussal, olaj-és porpasztellel, agyaggal, valamint használhatták a kollázs, montázs és frottázs technikát is. Alkotásaikban esztétikai elvárások nélkül, szabadon ábrázolhatták érzéseiket, emlékeiket, ami hozzájárult a szorongásuk csökkentéséhez, az önértékelésük növeléséhez és kreatív energiáik felszabadításához.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.