2022. évi beszámoló

A Települési Értéktár Bizottság szeretné széles körben ismertté tenni a tevékenységét. Ezért idén is nyilvánosságra hozza az előző évben végzett munkáról szóló, az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott beszámolót. Ennek szövegét itt olvashatják:

2022. évi munkatervünk valamennyi pontja — az előre nem kalkulálható, nagymértékű infláció miatt felmerült anyagi nehézségek ellenére — nagyobb részt meg tudott valósulni még úgy is, hogy Kardos Gábor az értéktár bizottság alapító vezetője, majd lelkes tagja az év derekán lemondott tisztségéről. Helyére a képviselő-testület 2022 októberében Kerekes Elek címzetes igazgatót választotta meg.

 1. Lónyay Menyhért városalapító születésének 200. évfordulója tiszteletére két éves munka eredményeként novemberben meg tudtuk jelentetni Pápai Tamás László: Pestszentlőrinci villanegyed című kötetét. A könyv bemutatására 2022. december 7-én került sor.
 2. A Kondor Galéria kialakítása érdekében tanácsokkal segítettük a Madách utcai épület felújítását és eredménnyel kecsegtető országos, ill. uniós pályázatokon való indulást.
 3. 2022-ben is segítettük a kerületi önkormányzat és az MMA támogatásával kialakított Nemcsics Emlékház és Színország Galéria időszaki kiállításainak megrendezését. A folyamatos működést idén is az általunk írt MMA pályázaton elnyert egy millió forint biztosította. Az emlékházban az év során öt kiállítás nyílt országos hírű, kitüntetett művészek (Ürmös Péter, Koppány Attila, Erdei Éva, Konok Tamás – Fajó János) munkáiból, ill. Nemcsics Antal életmű sorozatának első elemeként korai grafikáiból.
 4. Külső szakmai útmutatók, konferenciák és források felderítésével járultunk hozzá ahhoz, hogy Nemcsics Antal életművének rendszerezése, tudományos igényű feldolgozása megkezdődhessen. Nemcsics Antal munkásságát ismertető leporellót készítettünk.
 5. 2022. szeptember 14-én meghitt ünnepség keretében felavattuk Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közéleti Panteonjának idei emléktábláját a kerületi lakosok által javasolt Lónyay Menyhért, (Wimmerth) Vereczkey Béla, Huray György, Szécsi Margit és Muraközy Tibor nevével.
 6. A helyi médiában, saját oldalainkon újabb javaslatokat kértünk olyan elhunyt helyi kiválóságokra, akiket ismerőik méltónak tartanak arra, hogy nevüket a 2023. évi emléktáblán megörökítsük.
 7. A panteonban helyet kapott kiemelkedő kerületi személyiségek tiszteletére a Tomory Lajos Múzeum munkatársainak közreműködésével tablókiállítást hoztunk létre, mely az interneten is elérhető: https://online.fliphtml5.com/gggym/xlmi/.
 8. 2022. június 9-én végre széles összefogással fel tudtuk avatni az első erzsébettelepi iskola emléktábláját. Támogatást ígértünk a Kond utcai és a Vajk-sziget Általános Iskolát összekapcsoló emlékhely létrehozásához és további emléktáblák elhelyezéséhez a település életében fontos szerepet játszó épületeken.
 9. Elkészíttettük a 2020-ban elhunyt Tunyogi István színész-rendező emléktábláját, mely az általa vezetett Lőrinci Színpadot befogadó Rózsa Művelődési Házban kapott helyet.
 10. Az idei évben is részt vettünk az Urbitális majális programsorozatban, a lónyaytelepi villákat bemutató sétán és a helyi művészek kerítés-kiállításán. A Tomory Lajos Múzeum rendezvényein megismerkedtünk több helyi civil közösség kezdeményezéseivel.
 11. 2022-ben a Kulturális Örökségnapi séta során – közös szervező munka után – a kerület nagy értéket képviselő, protestáns templomaival ismertettük meg az érdeklődőket.
 12. Az év elején a Tomory Lajos Múzeum munkatársai támogatásunkkal létrehozták a Pavilon Galériában a 200 éve született Lónyay Menyhért életét bemutató tablókiállítást.
 13. A kerület kiválóságaival a Tomory Lajos Múzeumba tervezett beszélgetés szervezése elkezdődött, de váratlan feladatok és a rendezvények sűrűsége miatt az idei évben nem tudott megvalósulni.
 14. Előkészítettük egy aktív kerületi helytörténeti közösség létrehozását. Több fórumon megemlékeztünk dr. Téglás Tivadarról és a kerületért végzett több évtizedes munkájáról.
 15. 2022 januárjától a Települési Értéktár Bizottság ertektar18@gmail.com fiókja mellett saját Facebook oldalt indított (www.facebook.com/ertektar18), illetve kezeli a Tomory Lajos Múzeum új honlapján kialakított önálló értéktári és Nemcsics emlékházi felületet.
 16. A Települési Értéktár Bizottság javaslatokkal segítette a Tomory Lajos Múzeum 2022-2025 közötti stratégiai tervét.
 17. Elkezdtük feltérképezni a kerületben élő magángyűjtőkkel való együttműködési lehetőségeket. Ehhez minden további segítséget, javaslatot szívesen fogadunk.
 18. 2022-ben is megismételtük, mennyire fontos lenne a Szent Lőrinc (Grassalkovich) kápolna és a hozzá vezető sétány megfelelő megvilágítása. Tudomásunk szerint előrelépés az ügyben nem történt.
 19. 2022-ben az értéktár bizottság önkormányzati támogatásából nem tudtuk fedezni az 1956-os események emlékhelyeinek frissítését. Ezt lehetőség szerint igyekszünk pótolni.
 20. Munkatervünkben jeleztük, hogy a kerület lakóinak jobb tájékoztatása érdekében a személyekről elnevezett kerületi utcák névtábláit QR-kóddal kívánjuk ellátni. Mivel jelenleg a múzeumi adatbázis nem elérhető, ezt is halasztanunk kellett.

Reméljük, hogy Önök is hasznosnak tartják a kerület érdekében végzett értékőrző tevékenységünket.
Egyúttal kérjük Önöket, hogy javaslataikkal, észrevételeikkel segítsék munkánkat. Elérhetőségeink:

ertektar18@gmail.com – Frank Gabriella: 0670/334 6607 – Tomory Lajos Múzeum:  061/290 1585

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.