Színes élővilág

Válogatás Nemcsics Antal és Takács Magdolna színes kőrajzaiból

A Színország Galéria következő, 2023. december 13-án nyíló, SZÍNES ÉLŐVILÁG című kiállítása a művészházaspár ötvenes években készült litográfiáit (kőrajzait) tárja a nagyközönség elé.

A Képzőművészeti Főiskola ugyanazon évfolyamán végzett két fiatal művész 1950-ben kezdte művészi pályáját. Ekkoriban Magyarországon szovjet mintára a művészetnek is az osztályharcot kellett szolgálnia. A sztálinista diktatúra nem tűrte az önálló hangot. A polgárinak minősített, hallgatásra ítélt nagynevű költők, írók a gyermekirodalomban élték ki tehetségüket. Az aktuálpolitikai célokat elutasító, még oly tehetséges festőknek, szobrászoknak sem maradt más kiút, minthogy gyermekkönyvekbe vagy ismeretterjesztő művekbe készítsenek „ártalmatlan” illusztrációkat. Szerencsére a Képzőművészeti Főiskola tanárai legalább technikailag alaposan felkészítették az útjukat kereső fiatal művészeket. Nemcsics Antal erről így írt visszaemlékezéseiben: „Készítettem linómetszetet, fametszetet, rézkarcot, hidegtűt, aquatintát, kőnyomatot és szita nyomatot is. A pápai Öreghegyben kivágott és a szálára merőlegesen feldarabolt öreg körtefa szolgáltatta a fametszetekhez a jó minőségű anyagot. A rézkarcok nyomásához a nyomdagépet házilag barkácsoltam össze egy régi mángorló fahengerei közé helyezett vaslemezek segítségével. A műkereskedelem beindultával főleg rézkarcaim arattak sikert a vásárlók között. Az évi nagy kiállításokon is ezekkel vettem részt. A Minerva Kiadó megbízott verses, képes mesekönyvekhez kőrajzok készítésével. Rajzoltam állatokat, madarakat, színes pillangókat.” 

A Nemcsics életművet bemutató első tematikus kiállításon tavaly karácsony előtt a fekete-fehér rajzokat láthatták az érdeklődők. Második állomásként a mostani kiállítás a kőnyomatos technikával készült, gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket egyaránt megszólító, varázslatos színes rajzokat mutatja be. A litográfia ritkábban használt, síknyomású eljárás, melynek során hosszú, aprólékos kezelés után a nyomókő csiszolt lapján alakítanak ki festékfogó és festéktaszító felületeket. A művésznek nagy szabadságot adó technika kiválóan megfelel kréta- és tusrajzok sokszorosítására. A Nemcsics házaspár a Minerva kiadó megbízásából ezzel a technikával alkotta meg 1954-56-ban a Kis állatkert, a Kis állatvilág  és a Pillangók című képeskönyvek színes lapjait. Ma már egyik kiadvány sem érhető el. A kiállításon a látogatók szépen kidolgozott, megragadó alkotásokkal találkozhatnak.  

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.