Szemere Miklós

SZEMERE MIKLÓS

(Kisazar, 1856 – Bécs, 1919) politikus, életművész, diplomata

Európai tanulmányútja után a budapesti egyetemen szerzett jogi doktorátust, és diplomata lett. 1886-ban Párizsba küldték, majd a szentpétervári nagykövetségre került. Itt kártyaszenvedélye miatt botrányba keveredett, ezért Rómába helyezték át. Az olasz fővárosban is folytatta a szerencsejátékot, a kártyázás mellett lóversenyzésbe kezdett. 1891-ben hazatért. Önként lemondott diplomata beosztásáról. Több lóverseny istállót tartott fenn. Rendszeresen sportolt, lovagolt, futott, vívott, célba lőtt.

Kiváló kártyás volt, és meg tudott állni, ha vesztésre állt. Főként azonban nyert, és pénzét ingatlanokba, értékpapírokba fektette. 1901-től 1910-ig országgyűlési képviselő volt. Többször felszólalt az országgyűlésben az ifjúság sportja érdekében. Ő honosította meg Magyarországon a cselgáncsot, Japánból hozatott megfelelő edzőt. Pusztaszentlőrincen 1902-ben vásárolta meg a Cséry család birtokát. 1903-ban építtette fel a Szarvas csárda téren a Lövőházat (ma Zila cukrászda), ahol rendszeresen sportlövő versenyeket rendezett.

Nevét utca és két lőrinci telep, a Szemere és a Miklós őrzi.

TUDTAD-E, HOGY…

… édesapja katona volt? 

Szemere Miklós édesapja, Szemere István, 17 évesen honvédfőhadnagy volt az 1848-49-es szabadságharcban. 22 csatában vett részt, Buda ostrománál (1849. május 4–21.) meg is sebesült.

… Krúdy Gyula több regényében, elbeszélésben megörökítette?

A neves író, Krúdy Gyula több regényében, elbeszélésében (Pl.: A vörös postakocsi; Őszi utazások a vörös postakocsin; Nagy kópé; A velszi herceg; A kékszalag hőse stb.) örökítette meg Szemere Miklós alakját. Írásaiban Szemere nem saját nevén, hanem Alvinczi Eduardként szerepel.

Szemere Miklós részben Budapesten, részben Bécsben élt?

Mindkét fővárosban lóversenyistállója volt. Bécsben mindig a Hotel Sacherban lakott. A szállodalapító Eduard Sacher édesapja, Franz Sacher alkotta meg 1832-ben a világhírű, Magyarországon is népszerű Sacher-tortát.

Lőrinci birtoka egy részét parcelláztatta, azaz a mezőgazdasági területből házhelyeket alakított ki?

A telekértékesítés fellendítése érdekében elérte, hogy a parcellázott terület jobb közlekedési adottságokkal rendelkezzen. A  ma Szemeretelepként ismert városrész egészen a ceglédi vasútvonal mentéig húzódott. Szemere Miklós kiharcolta, hogy a vonalon, a házhelyek szomszédságában vasúti megálló létesüljön. Ez a mai napig működő Szemeretelep megálló.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.