Plakett az első légiutas-kísérő találkozóról

A magyar polgári légiforgalom történetében a kezdetektől alkalmaztak légiutas-kísérőket. A Maszovlet jól képzett személyzettel kívánt részt venni a nemzetközi légiforgalomban, így 1947-ben elindította az első magyar stewardess-képzőt. A 150 jelentkezőből 11 fő kezdhette meg a tanulmányait, közülük 4-en váltak alkalmassá a munkába állásra. Belföldi utazás esetén nem repült stewardess az utasokkal. Eleinte a meleg ételeket és italokat ételhordókban, illetve termoszokban tartották melegen a repülőn és abból szolgáltak fel. A szendvicseket is előre elkészített állapotban vitték a fedélzetre.
Az első férfi légiutas-kísérőt 1960-ban képezték ki a Malévnál.

A légiutas-kísérők képzése során a tantárgy a repülőgépek felépítésének, üzemének alapfokú ismerete, szerkezete, működése, a repülésmeteorológia, az útvonalismeret és a legfontosabb, a fedélzeti kiszolgálás technológiája volt.

A napi munka során fontosnak számított az empátia, kedvesség, kulturáltság, ápoltság, a fizikai állóképesség, a határozott fellépés és elengedhetetlen volt az idegen nyelvek ismerete. A szakszolgálati engedélyhez rendszeresen vizsgát kellett tenni, melyen vizsgálták az egészségügyi alkalmasságot, a szaktudást és a technikai képzettséget.

Amikor valaki elhatározza, hogy légiutas-kísérő szeretne lenni, akkor a legfontosabb, hogy teljesen egészséges legyen. Mind pszichésen, mind fizikailag alkalmasnak kell lennie a repülésre. A biztonsági berendezések folyamatos figyelése kiváló látásélességet és színlátást kíván. Szemüveg viselése nem ajánlott, mert sérülést okozhat. Mivel mozgó járművön dolgozik, követelmény a jó egyensúlyérzék, a szédülésmentesség, a jó térlátás. Az ép hallás is fontos, nemcsak az utasoktól és a személyzet többi tagjától származó információkat kell megérteni, meg kell hallani a jármű üzemeltetése közben a legkisebb rendellenességet is.

A műtárgy előző tulajdonosa Róka Kálmán.

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary