Mesterségek Pestszentlőrincen – sütőipar

Az egyik legkorábban kialakult élelmiszeripari ágazat, Magyarországon a XI. századtól van jelen, a sütést akkor iparűző szolgák végezték. A céhbe szerveződést is az elsők között a pékek vitték végbe a XIV. században. A XV. századtól már belső differenciálódás figyelhető meg: például kenyérsütőket, cipósütőket, zsemlyesütőket, perecsütőket különíthetünk el. A középkortól búza és rozs alapanyagokból készültek a kenyerek, búzából többféle minőségben. A kenyérsütés jellemzően városi iparág, gabonatermeléssel nem foglalkozó rétegek számára készíti termékeit. Az iparág több száz éves múltja ellenére 1910-ben Magyarország településeinek körülbelül 15 %-a rendelkezett csak pékműhellyel. A kenyérforma a hagyományos kerek volt még évszázadokon keresztül, a XX. századtól jelent meg ovális, hosszú alak. Érdekesség, hogy a sütőiparban főként férfiak, a házilag végzett kenyérsütésnél főként nők dolgoztak.

Gábor Fruzsina

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary