Margó Tivadar

MARGÓ TIVADAR

(Pest, 1816 – Pusztaszentlőrinc, 1896) orvos, zoológus, egyetemi tanár

Görögországi szerb családból származott. Nagyapja kereskedő, édesapja a pesti szerb ortodox egyházközség lelkésze volt. Margó Tivadar a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd Bécsben tanult, és több kórházban dolgozott. Hazatérése után a pesti egyetem orvosi karán kezdett tanítani, majd a szabadságharcban katonaorvosként vett részt. Amikor folytatta a tanítást, jelentős kutatómunkát végzett, melyben segítségére volt a folyamatosan fejlődő mikroszkóp.

A zoológia, az állattan területén is fontos tudományos eredményeket ért el: ő Charles Darwin angol természettudós magyar követője és Darwin evolúciós elméletének hazai képviselője. (Darwin szerint valamennyi növény- és állatfaj hosszú fejlődési folyamat, a természetes kiválasztódás során alakult ki.) Margó Tivadar beutazta egész Európát, járt Afrikában is.

1896-ban vett házat a pusztaszentlőrinci villatelepen, a ma is álló villaépületben halt meg.

TUDTAD-E, HOGY…

… nevét utca viseli a kerületben? 

Ezen az utcán lehet az Üllői útról, Budapest központja felől a legkönnyebben eljutni a Havanna-, a Szent Lőrinc- és a Gloriett-lakótelepre. Emléktábláját 2010-ben avatták a Gloriett-lakótelepen, a Margó Tivadar utca 170. szám alatt.

… az ortodoxia görög kifejezés, jelentése igaz hit?

Az ortodox egyházak elsősorban Kelet-Európában terjedtek el, pl. orosz, grúz, román, szerb, bolgár, görög, albán, ciprusi stb. ortodox egyházak.  Közös jellemzőjük, hogy nem ismerik el a római pápát legfőbb méltóságnak, elutasítják a nyugaton kialakult dogmákat, pl. Mária szeplőtelen fogantatása. Az ortodoxoknak nincs központosított egyházszervezetük, ellentétben pl. a katolikus egyházzal. Minden nemzeti ortodox egyházat önálló pátriárka vezet.

… a zoológia tudománya kutatja és írja le az állatvilágot?

A legtöbb gyerek szereti az állatokat, sokan felnőttként is tartanak állatokat, vagy hivatásként foglalkoznak állatokkal. A zoológusok ennél is többet szeretnének tudni az állatvilágról: például valamilyen ritka, kihalófélben lévő faj felderítésén, megmentésén munkálkodnak szenvedélyesen.

A zoológia gyökerei Charles Darwin angol természettudósig nyúlnak vissza, ő az 1800-as évek közepén többek között a Galápagos-szigeteken végzett zoológiai megfigyelései alapján írta meg A fajok eredete című művét.  Ebben fogalmazta meg a fajok eredetére és fejlődésére vonatkozó evolúciós elméletét.

… mi Charles Darwin evolúciós elméletének lényege? 

Charles Darwin (1809–1882) nézeteit többen tévesen értelmezték, úgy gondolták, hogy azt bizonygatja, az ember a majomtól származik. De ez nem igaz.

Elméletének lényege az, hogy a természetben az élőlények egymással versengenek a fennmaradásért. A természetes kiválasztódás útján mindig a legrátermettebb egyedek örökítik tovább génjeiket, a fajok pedig ezáltal egyre tökéletesebben alkalmazkodnak környezetükhöz. Az elmélet szerint a mai fajok ezen a módon alakultak ki az egysejtűektől kezdve az emberig.

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary