Lipták Pál

LIPTÁK PÁL

(Békéscsaba, 1874 – Balatonfüred, 1926) építészmérnök, vállalkozó

A gimnáziumot édesapja korai halála miatt nem fejezhette be. Ácsmesternek tanult. Hamar kitűnt tehetségével, már 16 évesen több száz munkást irányíthatott. Később elvégezte a hiányzó középiskolai osztályokat, és beiratkozott a budapesti Műegyetemre. Építész, majd műszaki doktori oklevelet szerzett. 1910-ben alapított építőipari vállalatot Lipták és társa néven. Ebben az időben épültek Budapest belvárosának ma is meghatározó emeletes épületei. A többemeletes lakóházak, szállodák, székházak a Lipták által is gyártott vasbetonszerkezetek felhasználásával és magasépítési technológiával készültek.

A fővároshoz közeli Pestszentlőrincen, a lajosmizsei vasút mentén talált megfelelő telket a gyárépítéshez. 1911-ben ide költözött, a gyár emeletes irodaházába. A Lipták és társa a legnagyobb építőipari cégek egyike lett. Az I. világháború alatt katonai felszerelések gyártására álltak át, harckocsi- és helikopterkísérleteket is végeztek. Lipták 1916-ban kivált a cégből. A I. világháború után vállalata megszűnt.

A gyár egykori emeletes irodaházában most közgazdasági szakközépiskola működik. Lipták nevét ma Lőrinc egyik telepe viseli.

TUDTAD-E, HOGY…

… Lipták Pál édesapja halála után a Duna szabályozásánál vállalt munkát?  

 Munkavezető mérnökei támogatásával iratkozott be a budapesti Műegyetemre. 1901-ben építész oklevelet, majd az elsők között műszaki doktori oklevelet szerzett.

A Műegyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közkedvelt neve. Az egyetem jellegzetes, impozáns épületei a Petőfi-híd és a Gellérthegy között, a budai oldalon, a Duna partján találhatóak.

… a manapság használatos vasbeton épületszerkezetet 1892-ben szabadalmaztatták Franciaországban? 

Lipták gyárában jelentős középületekhez készültek ilyen szerkezetek: pl. az Igazságügyi Minisztérium, több bíróság és takarékpénztár épülete, gyárak üzemcsarnokai, laktanyák és telefonközpontok Budapesten. A Lipták és társa a legnagyobb építőipari cégek egyike volt az 1910-es évek elején.

… a lőrinci Lipták-gyár irodaépületében Lipták Pál lakást is kialakított magának?

A gyár megszűnése után, a mai Hengersor utcában található épületben 1934-ben Lőrinc első érettségit adó (kereskedelmi)  középiskoláját nyitották meg. Az épületben egy ideig polgári iskola, általános iskola, illetve gimnázium is működött párhuzamosan, ma a BGSZC Pestszentlőrinci Technikumnak ad otthont.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.