Kondor János kiállítása elé – A megörökített idő

Kondor János: Tükröződés – műteremben

Kondor János tevékenysége több szempontból rokonítható Nemcsics Antaléval. Hasonlóan sokoldalú alkotó, mint a “színországot” leíró tudós-művész. Sárvár közterein kiemelkedően szép bronz domborművei láthatók, a Sári templomban vallási témájú képei kerültek felállításra, de illusztrációs tevékenysége is jelentős. Festészetében mind a természetelvű, mind az absztrakció felé hajló törekvések jelen vannak. Kompozícióit a szakrális tematika, a montázs-szerűség és a drámai hangvétel jellemzi. Több évtizede ciklusokban gondolkodik,  gazdag színvilágra és  magas szintű kolorizmusra törekszik. Kedvelt technikája az akvarell és a pasztell, emellett grafikával is foglalkozik. Műveiben a megélt valóság érzelmi síkjainak, a belső észlelésnek az ábrázolására feltűnő és szokatlan kombinációjú, főként csillogó ásványokat idéző színeket használ.

Kondor János világhoz való viszonyát a humanizmus jellemzi. A művészt mostanában leginkább az emberiség jövője, a múló idő és a pusztuló élőhelyek foglalkoztatják. Figurális képein és organikus absztrakcióin fontos szerephez jut a történeti, az objektív és szubjektív idő ábrázolása. Legújabb, tájelemekből szerkesztett képein pusztuló kövek, jelek, fragmentumok alkotják a kompozíciós elemeket. Ezekből az új ciklusokból kerültek ki a Nemcsics Emlékház kiállításának képei. A kiállításhoz kapcsolódóan – igény szerint – múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálunk az interdiszciplináris művészet és a színelmélet iránt érdeklődőknek. 

Moheri kőfejtő
Élőhelyek I. (Törésvonal)
A művész életrajza:
Kondor János 1957-ben Sárváron született, és ott is él. 1981-ben végzett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-matematika szakán, majd 1985-ben a budapesti Képzőművészeti Főiskola rendkívüli rajztanár-képző tagozatán szerzett diplomát, ahol mestere Bráda Tibor volt. 1977-87 között több dunántúli művelődési házban volt önálló kiállítása (Várpalota, Káld, Zalaszentgrót, Zalaszentlászló). 1990-92 között óraadó tanárként dolgozott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, majd a sárvári Koncz János Zenei és Művészeti Iskola tanított. 1986-tól dolgozik a sárvári Kossuth Lajos Művelődési Központban, egy olyan közösségben, amely generációkon keresztül meghatározta Sárvár szellemi életét, és amelynek 2005-től vezetője is lett. Majd 25 évig vezette, vezeti a negyven éve működő sárvári galériát. Műveit számos egyéni és kollektív kiállításon mutatta be. 1995-96 között a szentgotthárdi nemzetközi művésztelepen dolgozott. 

A Nemcsics Emlékház Színország Galériában nyíló kiállítás lapozható katalógusát az alábbi címen találják: www.flipbookpdf.net/web/site/93662eae3dd597404d4abf9735aa56ce973692ca202403.pdf.html#page/

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.