dr. Prokopp Sándor

PROKOPP SÁNDOR

(Kassa, 1887 – Budapest, 1964) jogász, a lövészet olimpiai bajnoka

Joghallgatóként az 1903-ban megnyitott pusztaszentlőrinci Szemere-féle lövöldében (ma Zila cukrászda épülete) kezdett a céllövészettel foglalkozni. 1907-ben megnyerte a főiskolai-egyetemi bajnokságot. 1912-ben, a stockholmi olimpián megnyerte a hadipuska 300 méteres egyéni versenyszámát. Ezzel megszerezte a magyar céllövősport és Pestszentlőrinc első olimpiai aranyérmét.

Versenybíróként, oktatóként is sokat tett a magyar lövészetért. Jogászdoktorként 1914-től fővárosi hivatalokban dolgozott.

Pestszentlőrinci családi házát 1941-ben – a lőrinci polgármester személyes kérésére – elemi iskola céljára bérbe adta a városnak. (A városnak nem volt pénze új iskolaépület emelésére.)

Házát az iskola kiköltözése után nem kapta vissza. Élete utolsó szakaszában visszavonultan élt. 2010-ben, olimpiai bajnoki címének 100. évfordulóján a kerület díszpolgára lett. Utca és a Zila cukrászda falán emléktábla őrzi nevét.

TUDTAD-E, HOGY…

… a stockholmi olimpia volt az első rendezvény, ahol a küzdelmek már külön erre a célra épített stadionokban és uszodákban zajlottak?

… Prokopp Sándor olimpiai részvételét tulajdonképpen a szerencsének köszönhette?

A stockholmi utazást megelőzte egy esztergomi próbalövészet, ahol Prokopp gyenge teljesítménye miatt nem került be a tíz versenyzőből álló utazó keretbe. Azonban a tartalék versenyző lemondott, így Prokopp (saját költségén) mégis utazhatott.

… a stockholmi olimpián a győzteseket még világbajnoknak nevezték, és eredményhirdetéskor nem álltak a dobogóra, hanem elvonultak előtte? 

A dobogón a svéd király tartózkodott, aki mindenkivel kezet fogott, átadta az érmet és babérkoszorút helyezett a vállukra.

… a Pestszentlőricz című helyi lap hogyan méltatta az olimpikont?

„Községünk földesurasága, Szemere Miklós úr őméltósága fejedelmi bőkezűséggel építette meg szentlőrinczi lövőházát, amelyet a héten nagy dicsőség övezett. ifj. Prokopp Sándor jogszigorló, aki a héten Stockholmban megnyerte 150 versenyző közül a 300 méteres czéllövő világbajnokságot, a Szemere- féle czéllövőházban kezdette meg czéllövő gyakorlatait. Minden magyar ember keblét büszke önérzet duzzasztja, hogy a világbajnokságot magyar ifjú nyerte meg, de leginkább büszkesége ez a diadal a szentlőrinczi lövőháznak, amelynek neveltje ifj. Prokopp Sándor.”

… Prokopp Sándor életéről kiadvány is megjelent? 

2012-ben jelent meg Kovács Márk: Prokopp Sándor című füzete.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.