Bánky Vilma

(1901, Nagydorog – 1991, Hollywood)

„Sietve mentünk ki az állomásra és valóban, néhány perccel a vonat indulása előtt sikerült is megtalálnunk. »Ez Ő«, mondotta manazserem minden bemutatkozás helyett. A hatalmas filmkirály, aki már annyi ezer és ezer filmsztárrá lenni vágyó leányt mustrált végig éles, szúrós szemeivel, hosszasan nézett reám. »All right«, mondotta azután röviden – és hagyta, hogy a vonat nélküle induljon el…”

Így kezdődött Bánky Vilma magyar származású, Hollywoodban sikeresen befutott filmszínésznő pályafutása a tengerentúlon. 

A némafilmművészet egyik legünnepeltebb csillaga 1901. január 9-én Nagydorogon született. Születési neve Koncsics Vilma. Édesapja Koncsics János tisztviselő, majd rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. A család a Pestre való költözést követően kezdetben egy Práter utcai bérházban lakott, majd Pestszentlőrincre települt, a Lónyaytelepre, a Teleki – akkor Tisza István – utcába. Vilma az Egressy úti Polgári Iskolába járt, kereskedelmi iskolát végzett és gépírónőnek is képezték. Az 1910-es évek második felében iratkozott be a Star Filmiskolába, majd 1919-ban kapta meg első némafilm szerepét a Tavaszi szerelem című filmben. Tehetséges színésznőnek bizonyult, Somlay Artúr magántanítványává fogadta. Szerepelt Balogh Béla Az utolsó pillanatban című filmjében. Az 1920-as évek első felében Európában – Magyarországon, Ausztriában és Németországban – filmezett, keresett, kedvelt színésznőnek számított. 1925 a fordulópont az életében, mikor találkozik az Európában friss színi tehetségek után kutató Samuel Goldwynnel. 1925 őszén megkezdi a munkát az Amerikai Egyesült Államokban a Metro-Goldwyn-Mayer filmóriás égisze alatt, megbecsült és közkedvelt színésznőként. A tengerentúlra érkezését Goldwyn Magyar rapszódia című reklámkampánya előzte meg. Tehetségének ékes bizonyítéka, hogy a kor egyik leghíresebb némafilmsztárja, Rudolph Valentino őt kéri fel partnernek filmjeibe. Leghíresebb közös filmjeik közé tartozik A fekete sas és A sejk fia. Együtt játszanak a filmvásznon a színész rövid időn belül, váratlanul bekövetkezett haláláig. Ezt követően Vilma partnere Ronald Colman, majd Gary Cooper.

1927-ben köt házasságot a szintén filmszínész Rod la Rocque-kal.

Bánky Vilma csillaga a némafilm leáldozásával eltűnt a filmvászonról: hangját, akcentusát elégtelennek minősítették. A kulisszák mögött azonban sokat segített még a filmvilágban, egészen Rod la Rocque 1969-ben bekövetkezett haláláig.

Szenvedélyes golfozó volt, jelentős versenyeredményekkel büszkélkedhet. Nyolcvan éves korában is űzte a sportot.

Az óhazával a II. világháború kitöréséig biztosan tartotta a kapcsolatot, de gyakran látogatott Magyarországra, Pestszentlőrincre személyesen is, ahol mindig kitörő örömmel várták.

Szívesen látta az Amerikai Egyesült Államokba érkező magyarokat, segítette őket.

1991. március 18-án hunyt el egy hollywoodi kórházban. Alapítványt hozott létre rászoruló és tehetséges gyermekek részére. Csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Cikk elküldése email-ben

FENNTARTÓ

Pestszentlőrinc - Pestszentimre

TÁMOGATÓK

Nemzeti Kulturális Alap logó
Magyar Művészeti Akadémia
Örökségünk

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.