Bánky Vilma – a lőrinci filmcsillag Hollywoodban 4.

Amilyen sikeres volt Bánky Vilma a némafilmekben, éppoly sikertelen a hangosfilmek – vagy más néven beszélőfilmek – terén: erős akcentusa, gyenge, halovány hangja és hangorgánuma sem volt ideális. Így 1930. április 10-ével Vilma színésznői karriere véget ért. A hangosfilm egészen eltérő játékot, kifejezési formákat várt el a színészektől, mint a némafilm. Ezért estek ki sokan a színészek sorából, és kerültek új arcok a helyükre. Nem úgy Bánky Vilma színész partnere, Ronald Colman, akinek karriere jóval átívelt a hangosfilmbe is, az 1950-es évek végéig szerepelt a vásznon.

Az 1920-as évek végétől színpadon lépett fel férjével, színdarabokat játszottak, illetve verseket szavaltak. De sajnos egyre kevesebb sikert arattak ezzel, így 1932-re Bánky Vilma visszavonult a szerepléstől. Rod la Rocque folytatta a filmezést, sok hangosfilmet készített, Vilma pedig az asszisztenseként támogatta őt a munkájában. 

A hangosfilm-forradalom nagy változásokat hozott nem csak a színészgárdában, hanem a filmstúdiók világában is. Bánky Vilma figyelte meg: 

„Röviddel elutazásom előtt férjemet elkísértem egy filmgyár irodájába. A hónapokkal ezelőtt még hatalmas, mindenható general manager most az előszobában ült. Bejelentő titkár lett. Az új general manager pedig nem más, mint a fia. (…) Amerika nem ismeri a szentimentalizmust, nem ismeri még személyi és családi vonatkozásban sem, s talán senki sem csodálkozik azon, hogy az apa a fiánál lett titkár. Ez az élet… a rohanó, a lüktető, kíméletlen amerikai élet.”

Az elégtelennek minősítés szerencsére nem törte meg Bánky Vilma kedvét: színésznői karriere után, az 1950-es évektől golfversenyeken indult profi játékosként, így ismét címlapra került. Nyolcvanéves korában is aktívan űzte a sportot. Vagyonát ingatlanokba fektette, jólétben élt. Rod la Rocque 1969-ben bekövetkezett halála után visszavonultan töltötte mindennapjait, csak családját és ismerőseit fogadta. A nyilvánosságot többszöri megkeresés ellenére is kizárta az életéből ekkor már. A „némafilm szirénje” 1991-ben hunyt el egy kaliforniai kórházban. Halálának időpontját éppúgy rejtély övezi, mint a születését: állítólag nehezményezte, hogy életének utolsó éveiben hanyagolták őt, ezért a végrendeletét intéző ügyvédet kérte, hogy halálának időpontját csak évekkel később hozza nyilvánosságra. A Hírességek Sétányán ő is csillagot kapott. Végrendeletében egy rászoruló és tehetséges gyermekeket tanulásukban támogató alapítványt hozott létre „Banky-La Rocque Foundation” néven, 1 millió dollár alapítóvagyonnal. Napjainkig él az alapítvány.

Gábor Fruzsina

Tomory Lajos Múzeum

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary