Az 1956-os forradalom XVIII. kerületi helyszínei – Ferihegy

A forradalom alatt, 1956. október 23. és november 4. között a Malév gépek vöröskeresztes segélyszállítmányokat hoztak Bécsből Budapestre. Vért, gyógyszert, egyéb segélyt szállítottak Ferihegyre a lengyel LOT és néhány más ország polgári és katonai gépei is. Majd a repülőtér szovjet katonai ellenőrzés alá került, a légi forgalom három napig szünetelt.

„Ötös rajokban érkeztek a harckocsik, körülbelül 10 raj fogta körül Ferihegyet. Azután reggel 7 óráig csend volt. Akkor egy harckocsi és szovjet katonákkal megrakott páncélautó kanyarodott be a repülőtér forgalmi épülete elé. A katonák leugráltak, lövésre emelt géppisztolyokkal percek alatt megszállták az épületet.”

„Szerdára virradó éjszaka történt: a Budapestről visszahúzódó szovjet tankosztagok megszállták a főváros környéki repülőtereket. (…) Csütörtökön éjszaka a szovjet követség közölte, hogy »a repülőterek megszállása a szovjet polgári személyek és sebesültek légiúton való elszállításának biztosítására irányul«.

A Budapest felé tartó vöröskeresztes repülőgépeket Bécsnek irányították, kivétel egy-két román, csehszlovák gép és egy osztrák sportrepülő esetében.

„A megszállás percétől kezdve péntek délután 5 óráig azonban egyetlen szovjet repülőgép sem szállt le vagy fel. A megszállás indoklása nyilvánvalóan hamis volt. Amikor a repülőtéren tartózkodtunk szinte percenként jelentkeztek rádión a nagy európai légitársaságok adóállomásai. (…) A világ tudja, hogy a forradalmi Budapestnek segítségre van szüksége.”

„S ekkor, az egyik csomag széléhez tűzve, egy színes, égő karácsonyfagyertyákat és csengettyűket ábrázoló levelezőlapra lettem figyelmes. (…) Isten áldd meg a magyart, ha küzd ellenséggel. Isten legyen veletek, sokat szenvedett magyarok.”

Gábor Fruzsina

Share on facebook
Megosztás Facebook-on
Share on twitter
Megosztás Twitter-en
Share on email
Cikk elküldése email-ben

Fenntartó

Támogatók

Múzeumsarok

Cím: 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.
Megközelíthető: Határ úti metrótól: 50-es villamossal 20 perc
Köki Termináltól: 282E/193E/93A busszal 25 perc, 50-es villamossal 20 perc

Havanna Kiállítóhely

Cím: 1181 Budapest, Havanna u. 9.
A kiállítóhely az épület felújítása miatt ZÁRVA tart. Megközelíthető: Határ úti metrótól: 194M busszal 20 perc, vagy az 50-es villamossal, 12 megálló, 25 perc. Köki Termináltól: 136E/182 busszal 15 perc, 50-es villamossal 25 perc

Herrich - Kiss Villa

Cím: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.
Megközelíthető: 

Tomory Lajos Múzeum – Minden jog fenntartva.

Tervezte és fejlesztette: DESIGNCORP Hungary